Tre generasjoner Tilrem har rukket å drive Hildurs Urterarium i løpet av de 30 første årene med drift innen alt fra vinproduksjon til konferansevirksomhet.
– Vi har samlet dere som har betydd mye for oss i løpet av disse årene, sa Aina Solbakken til familie, leverandører og samarbeidspartnere.

Hun la til at plassmangel gjorde at så mange ikke kunne bli med denne kvelden.
– Vi skulle minst ha doblet plassen her, for vi har mange flere både firma og gode kunder vi så gjerne skulle ha hatt med oss, sa hun. (Aina Solbakken til høyre på foto. Fra venstre er Laila Tilrem, Ronny Solbakken, Torbjørn Tilrem og Atle Tilrem)

Midtinorge.no og Cold Feet AS fikk æren av å delta på jubileumsmiddagen i Sagastua, som var festpyntet til den imponerende milepæl for aktøren innen restaurantbransjen og kulturformidling. Det gjorde fungerende ordfører Torstein Moe et klart poeng av i sin tale til jubilantene.
–  Jeg er veldig stolt av å få representere Brønnøy kommune i dag, for det er spesielt hyggelig å gjeste en bedrift det aldri har vært hørt negativ omtale om. Dere har en aura av positivitet vi kjenner når vi kommer inn, og slik har det vært fra tre generasjoner drivere Tilrem; Først Hildur og Thorbjørn, så Laila og Atle, og nå Aina og Ronny, sa han og understrekte at det ikke er noen selvfølgelighet å drive business rundt seks kilometer utenfor sentrum av Brønnøysund.
– Dere har ikke vært der kundene er, men har hentet de inn. Det har dere gjort år etter år, uke etter uke, dag ut og dag inn. Dere har vist trofasthet til konseptet som det står respekt av. Hipp hurra for Hildurs Urterarium, sa han.

Aina Solbakken takket for de gode ordene og for at kommunen engasjerer seg i turistnæringen, som vil bli viktig for Helgeland i årene fremover.
– Vi har jo hatt tunge stunder her også, for vi er i en tøff bransje, men Hildur og Torbjørn hadde en drøm om å ta i mot gjester i sin egen heim på gården, og hadde sine første gjester den 4. juni 1988. De bygget opp urtehagen og bygningsmassen her med ufattelig mange slitsomme arbeidstimer og et ufattelig pågangsmot. Mine svigerforeldre Laila og Atle tok over, og rendyrket restaurantdriften, og etter hvert ble det konferansevirksomhet som er en viktig del av vår inntekt, sa dagens driver som sammen med sin ektemann tok over i 2013.

Og det er et imponerende matmessig og kulturelt opplevelsesmaleri som kan henges opp på veggen etter 30 års drift. Her har kunstnere imponert med sine verk, her har det vært holdt bokbad med Brita Blomquist, rockestjerner, departementsfolk og næringslivstopper har nytt gode måltid i Sagastua. Det ble produsert vin av bær i en årrekke, busslast på busslast med turister har gått inn på tunet og sett den bibelske urtehagen og fått lunsj av lokale råvarer. Sommerturister har kjøpt seg steinovnsbakt pizza og nytt mat i innendørs- og utendørs spiseområde.  Her har Atle Tilrem ledet an en lokal utgave av Babettes gjestebud. Det har vært utallige bryllup, julebord, feiringer og ikke minst et samarbeid med KulturCompagniet, som står bak den årlige Roots-festivalen i Brønnøysund.
– Vi var ikke sikre på om at dere ville si ja til å samarbeide med oss, men dere flyttet hele restauranten med kopper og kar inn i teltet de første årene. Det var den fineste maten vi kunne ha fått, og vi som jobbet i teltet gledet oss i lag med de tusenvis av gjestene. Vi har samarbeidet fantastisk i mange år, og ønsker oss 30 år til, sa Tore Warholm.

En treretters middag bestående av det møreste lam, dyphentet brosme med en symfoni av nykål, smørsaus og duchesspoteter og en jordbær-rabarbasuppe med is til å gledesgråte av, ble servert av sjefskokk Ronny Solbakken og hans team. Midtinorge.no kunne ha skrevet en svært lang og gledesprengt sak om kommentarene som kom rundt bordet. Kort oppsummert er matkjærlighet, tekniske ferdigheter og delikate råvarer stikkord som ble gjentatt av de mange, og assisterende direktør ved Brønnøysundregistrene, Geir Jacobsen, oppsummerte det hele med begrepet utsøkt.
– Dere holder nivået, er profesjonelle. Jeg kommer alltid glad inn her, sa han.
– Tusen takk for de fine ordene, og det er trofaste brukere som dere og blant andre RKK og Nordnorsk Pensjonistskole som gjør at vi er her. I tillegg er små og store bedrifter som besøker oss viktige, og ikke minst alle fra nærområdet som ferier sine merkedager her hos oss, sa Solbakken.

Samlingen i Sagastua ble både innledet og avrundet ved Vidar Tilrem, som også er tredje generasjons bidragsyter i familien, men også kjent fra Publiners og Bautastein.
– Jeg har funnet frem noen sanger fra vikingekveldene her på 1990-tallet. Da var jeg ikke gamle karen, sa han, og sang, spilte og skapte stemning som bredte seg i hjerterota.
Mannen som takket for maten; leverandør og trofast kunde i en årrekke, Ørjan Moe avsluttet stunden rundt bordet slik;
– Vi som jobber med kunder må være flinke, men det som skiller dere fra andre er at dere alltid er dyktige. Tusen takk, sa han.

Film og foto: Olav Søla/Coldfeet Media AS – Tekst: Hege Sæthre Lind