Vind, lite snø, skyer og regn: Januar har praktisk talt regnet bort, ikke bare på Helgeland men over hele landet. Men er dette klimaendringer?
Aldri før – så lenge man har målt nedbør – har det regnet så mye i januar, melder meteorologene. På Lurøy ble det rekord med 710 millimeter nedbør i årets første måned, bare slått av Gullfjellet i Bergen som målte 814,7 mm.
Februar fortsetter i samme varme våte stilen. Vega, som i januar hadde bare noen få dager med oppholdsvær, har så langt hatt kun to dager helt uten nedbør i februar. Mildt er det også, der temperaturene bare unntaksvis har duppet under 0 på nattestid.
Ifølge forskerne er det dette været man kan vente seg når de bebudete klimaendringene setter inn – men kan man allerede nå si at det spesielle januarværet vi har sett, faktisk er klimaendringene?
I en artikkel på nettstedet Forskning.no 5. februar, peker klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen, på sammenhengen mellom høye temperaturer og mye nedbør.
– Når temperaturene øker, så kan vi også forvente oss at det blir mer nedbør, sier han.
Det har vært mildt på Helgeland i vinter. Men ikke på grunn av klimaendringer, ifølge forskerne.
”Mye milde luftmasser fra sørvest har vært med på å gi en usedvanlig varm måned. Dette værfenomenet – kalt NAO – er ikke knyttet til menneskeskapt global oppvarming. Men varmere klima kan også ha gjort været i januar i år enda varmere enn det ellers ville vært”, skriver Forskning.no.
– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god gammeldags vinter, vil det gå lenger tid mellom disse, sier Mamen
Tar man en titt på Miljødirektoratets nettsider ”Miljøstatus”, slås det fast at klimaendringene allerede er begynt. Norge har blitt varmere.
”De seneste årene har gjennomsnittstemperaturen i Norge stort sett vært høyere enn normalen (1961-1990). Unntaket var 2010, som var et av de kaldeste årene siden år 1900”, skriver Miljødirektoratet.
I 2014 var temperaturen 2,2 grader ”over normalen”, det høyeste siden man begynte å måle temperaturer. Også 2015 var et varmt med over 1,8 grader over normalen, mens fjoråret var ”kun” 1,2 grader høyere.
Og jo lenger nord, jo varmere blir det, i forhold til ”normalen”, vel og merke. Oppvarmingen i Arktis de siste 50 årene har vært mer enn dobbelt så rask som i resten av verden, og temperaturen har økt over det meste av regionen. I perioden 2011 til 2015 var Arktis som helhet varmere enn noen tidligere perioder siden målingene startet rundt 1900.
Selv om mange sikkert kunne ønske seg litt ekstra oppvarming av den helgelandske sommeren, så heller forskerne kaldt vann i blodet på nordlendingene: Størst temperaturendring forventes i Nord-Norge – men i vinterhalvåret, ifølge Miljødirektoratet.
Tekst: Lillemor Hestvik
Foto: Hege Celine Sæthre