– Velkommen inn i de 100 prosjekters hus, sier daglig leder Aina Solbakken i Hildurs Urterarium i Brønnøy.
For her renoveres rom for ny Bed & Breakfast-del for serverings-og opplevelsesstedet, og straks ringer telefonen med bestilling av mat.
Egentlig skulle det ha strømmet konferansedeltakere og andre gjester inn og ut av stuene på Hildurs Urterarium, som ligger rundt ei mil utenfor sentrum av Brønnøysund, men coronatidene gir som kjent stillstand i store deler av dette tjenestesegmentet.
– Vi bruker tiden som best vi kan. Nå gjør vi om privat del av huset til overnatting for gjester. Dette var et planlagt arbeid tenkt gjort på kvelds- og nattetid ut over året. Nå fikk vi mye bedre tid, og blir ferdige før planlagt, sier Solbakken.
Hun går først opp trappa i det 260 år gamle huset på Tilrem, ei trapp som praktisk nok er malt annet hvert trinn i første omgang, sånn at det går an å bruke trappa under arbeid.
– Vi lager tre dobbeltrom og et familierom med plass til fire. Alle rommene har egen stil, forklarer hun og viser det grønne rommet, det blå-, det rosa- og familierommet som kalles kjøkkenloftet.
– Vil dere jeg skal flytte bort utstyr for fotografering, spør en blid elektriker; Jørgen Storvik, og får hoderisting av neitypen.
– Det er uansett kaotisk her, så nå er det bare å glede seg til å få alt ryddet opp og på plass, sier Solbakken, som også maler opp vegger og vinduskarmer i første etasje.
– Sånt arbeid som vi aldri har tid til i hverdagen, kommenterer hun.
Nesten i enden av korridoren i andre etasje blir det et helt nytt bad.
– Vi skal også pusse opp eksisterende bad som er tilknyttet soverommene, det som ligger ved trappa i første etasje. Det går mye raskere å få utført dette arbeidet når vi ikke har gjester her, så i den triste stillstanden er det noe positivt, sier hun.
Vel nede i første etasje får Solbakken en telefon som viser at til tross for permitteringer er det noe trafikk; En større kjøkkenøkt lagt ukentlig til torsdager når de produserer en del for kunder.
– Om vi har fiskegrateng til salgs denne torsdagen? Nei, for vi så på værvarslet at det var meldt ille. Neste uke blir det, sier Solbakken, som kan bekrefte at de selger både hjemmebakt brød og bacalao denne uka.
– Vi har to karer på kjøkkenet torsdager, og håper å kunne utvide noe mer snart, sier Aina Solbakken.
Den ene av de to, ektemannen Ronny Solbakken, stikker innom og slår av en prat før han drar videre.
– Om bacalaoen er av lokale produkter? Denne lages faktisk av fisk vi kjøpte fra lokal aktør og hengte opp i fjor. Det får vi ikke gjort i år, for vi våger ikke kjøpe inn store varelager, forklarer kokken og medeieren i bedriften.
– Forhåndssalget tok forresten så mye av i forrige uke at vi gikk tom for egenprodusert klippfisk. Heldigvis har vi Vega Delikatesser, tilføyer daglig leder Solbakken.
Utendørs vil det også bli en oppgradering i løpet av kort tid.
– Vi skal snart starte med å lage en platt for sitteplasser ved inngangspartiet. Det tror vi blir bra for gjestene våre, sier hun.
Som mange innen bransjen lurer de på om at de får tilnærmet normal aktivitet i sommersesongen 2020.
– Vi håper vi får bruk for sommervikarene, og venter spent på flere beskjeder fra de styrende i landet om hvordan vi skal jobbe denne sommeren, sier Ronny Solbakken.
I alt som skjer er de glade for å kunne bruke lokale håndverkere i renoveringsarbeid.
– Jo flere som kan leies inn nå, jo mer sysselsetting er det. Vi prøver å bidra det vi kan!
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre