«Jeg savner quiz med dere i gjengen og har laget en natursti med quiz på Klubben i Brønnøysund. Og forresten, dette er noe alle kan gjøre, for med app på mobil er det enkelt å lage utendørs quiz eller skattejakt, sier Kine Laumann fra Brønnøysund.»
Så, til inspirasjon for alle de som kunne tenke seg til å lage en digital overraskelse, som gir både tanketrim og en frisk tur utendørs, deler vi vår turopplevelse, fra start til slutt:
En grå søndagsmorgen forvandles til litt mer fargerik og sprudlende ved lesing av en gladmelding.
«Jeg savner skikkelig å gå på quiz med dere og har laget en natursti med quiztemaet som er vår favoritt, nemlig litteratur. Hvordan dere skal gjøre det? Last ned appen Fotspor og bruk delingskoden jeg sender dere. Dette foregår i turområdet Klubben. Ta gjerne med en venn og ha en koselig tur» oppfordrer Kine Laumann.
Jeg er heldig og finner noen turklare hjemme; jeg får med meg datter Kristine. I ti pluss og lett duskregn står vi ved starten på naturstien; I turområdet Klubben. Appen Fotspor, som for øvrig er laget av Høgskolen i Vestfold, åpnes og et kart over området kommer opp. Et ettall blinker. Vi må gå sørover, rett mot Torghatten vi vet ligger der borte, bak jordstykker, skog og en liten bit hav.
– Nå dukket det opp et spørsmål, Hvem har skrevet «Kvelende Kjærleik»?, spør Kristine.
– Har ikke peiling sier jeg, og blir mer oppstemt 500 meter videre bortover stien, der det dukker opp et bilde av en kvinnelig forfatter jeg kjenner godt, med spørsmål om hva hun heter.
– Ha, ha ikke noe tvil. Jeg har vært i barndomshjemmet hennes, sier jeg, og må betuttet be om hjelp 500 meter lengre bort på stien, der vi er blitt passert av en rekke turgjengere.
– Hm, hva var det sporten Harry Potter bedrev på magiskolen, lurer jeg, og får riktig svar fra Kristine.
Vi passerer vannomsvømte buskas, grønn mose, kommer til en åpning fra skogsholdt der vi ser havet og en ravn flyr over hodet på oss. Den lager en godlyd.
– En sjeldenhet, rekker jeg å si før Kristine jubler over noe ganske annet enn quizen.
– Jeg slo på Pokemòn GO. Her er en gym, sier hun og fanger tydeligvis et digitalt bytte hun setter pris på.
– Oi, oi, hei, du. Den var fin. Du verden, sier hun.
Flere turgåere passerer, de fleste i par, men en liten familie går i høyt tempo forbi, smiler og hilser.
På de neste punktene på kartet på mobilen finner vi spørsmål om en kjent vampyrsaga, som Kristine vet hva er, jeg vet på neste stopp hva Piet Hein var kjent for. Inne i hodet mitt dukker kjente danske strofer opp. Ord som er fine å ha med seg, om livet er godt eller tøft; og ord til ettertanke;
«Husk at elske, mens du tør det
Husk at leve, mens du gør det»
«Den som kun tar spøk for spøk,
og alvor kun alvorlig,
han og hun har faktisk fattet
begge deler dårlig.»
Vi finner gapahuken med utsikt mot Torghatten, som i dag er hyllet inn i tåke og regnbyger. Vi grunner på et spørsmål om Long John Silver, noe som høres veldig kjent ut, men jeg må gi tapt.
– Kan det være Mark Twain, eller kan det være Jonathan Swift?
Begge deler skal vise seg å være feil.
Vi har kikket så mye på havgrønne grunner, at vi har passert et spørsmål om en lokal forfatter som fikk pes av en nesten like lokal skuespiller. Vi stopper opp og diskukterer mulige svar. Vi avslutter den digitale jakten noen hundre meter lengre bort, da med et spørsmål om tema som er kjent i vårtiden; «Hvem har skrevet om at knoppene brister». Vi passerer passende nok «tungt hängande droppar som klamrar sig vid kvisten». Vi blir ikke dvelende lenge ved en tekst som lover at det vonde kan gi rom for det gode, for lilla bergblomster foreviges og diskuteres, for hva var navnet på de vakre, små. Kan det være bergsildre?
Turen på rundt fire kilometer er tilbakelagt. Vi stopper på ei lita strand og ser ut over havet. Det er fullstendig stille, selv om vi er nært flyplassen. Trafikken er rolig på en søndag til vanlig, nå i coronatiden er den fullstendig stille. Vi ringer Kine for å takke for turen og quiz.
– Hvorfor jeg fant på dette? Jeg laget natursti på Kjerringholmen via denne appen i påsken, og har laget en quiz i byen. Det er både gøy og enkelt å gjøre dette digitalt, det kan du prøve selv. Lag til familie og til venner. Finn et tema de liker, eller lag en allmenquiz. Jeg tar gjerne i mot en natursti-quiz i nærområdet, jeg, sier hun.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre