De ler stadig og godt når de pakker ut varene på Hjertebua på Syltern gård i Brønnøy.
– Jo, butikken er blitt litt større, det fungerer riktig fint. Og så har vi nytt tilskudd i fryseskap, sier Ann-Kristin Johansen.
I snart fire år har den lille lokalprodukt-, kunst- og nytteting-butikken vært åpen i perioder, og nå åpnes dørene for den varmere sesongen.
– Dette er først og fremst en hobby, butikken jeg alltid ønsket meg, så vi har åpent enkelte ettermiddager og helger, vi setter opp skilt ved hovedveien. Vi har utviklet oss litt og litt for hvert år. Nytt av året er at vi har fått oss fryseskap med produkter fra gården. Der skal vi selge kjøtt av elg og hjort, sistnevnte går raskt ut av hyllene, men vi håper å ha mer av dette etter slakting til høsten, forklarer hun.
Sammen med Inger Eid fyller hun på varer, og av den gledesfylte stemningen tolker vi at det er kjekt å åpne esker med glassvarer, hyller, blomsterkasser, såper, ja hva er alt sammen?
– Vi har mye til huset, mye pynt, noe som lukter godt og en del søtt til kaffen, forklarer Johansen, og åpner nok ei eske.
– Der har vi hyller, i år er det mye forskjellig, synes Eid, som er trofast medhjelper i den lille sesongbutikken.
– Ja, det hadde ikke gått uten å ha med Inger, sier Ann-Kristin Johansen, og er på tur inn i Hjertebua.
På veggene henger kunst av flere lokale malere, i hyller står trevarer og på flere steder ser vi strikk.
– Jeg videreformidler lokale varer, og vi har sett at flere lokale amatørmalere har vært populære. Disse lefsetinene fra Terråk er også noe folk synes er både fine og praktiske, sier hun.
– Ja, lefsetiner er en utdøende tradisjon, istemmer Eid, som får fingrene i arbeidsmodus også innendørs.
– Se de artige serviettholderne, sier hun, og finner noe med nettopp hjerter på.
Vi blir med inn i den nye lille stua som er ferdigstilt i Hjertebua, som er et gammelt bygg på slektsgården til ektemannen. Han er engasjert i både snekring og som nevnt produksjon av ulike typer kjøtt.
Her i den nyrestaurerte delen av bua er det bord det går an å servere en kaffetår på, men i koronatiden er det litt roligere med alt.
– Vi håper at sesongen blir bra. Det gikk fint i fjor, med mange turister innom. Folk vil jo være forsiktig, så vi satser på at det tross korona skal bli en fin sommer, sier Johansen.
Ute skinner sola. Det grønnes i bakkene.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534