De fleste byer har sin Milano. Det vil si pizzarestaurant der du får pizzabunnen sånn helt riktig sprøstekt i steinovn, og der kebab, pasta og ulike kjøttretter kan bestilles. Det er ikke noe unntak i Brønnøysund, og som mange andre steder har stedet sin egen spesialitet.
Her får man kjøpt det som kalles plankestek, noe som består av biff med to sorter saus, grønnsaker og tomat med ost omkranset av en dandert potetstappe.
– Jeg tenker jeg prøver meg på plankesteken, og for meg er det viktig med riktig stekt biff. Den skal helst sprelle, erklærer Lars Reidar Persson før han oversetter dette til medium minus til en høflig servitør.
Jeg kikker lenge på det rause utvalget av pizza, og bestemmer meg for å ta en jeg aldri har prøvd før; Tyrkisk pizza, som består av biffkjøtt, sopp, paprika, tomat, løk og saus. I valget av hvitløk- og den smørrause bearnaisesausen de har her, velger jeg sistnevnte.
Vi diskuterer interiøret i restauranten, som er i renoverte lokaler. Her har det tidligere vært alt fra sportsbutikk til postkontor.
– Dette er en av de oppgraderte restaurantene i sjangeren. Jeg synes det fungerer svært bra med steinfliser på veggene og mørk stil. Det er mye levende lys og koselig stemning her, sier Persson.
Jeg synes stilen er en lille smule for maskulin for min smak, men jeg skal jo ikke flytte inn her, men spise et godt måltid, noe jeg raskt får muligheten til.
– Oi! Nei. Kjøttet er stekt for lenge. Det er et lite skår i gleden, sier Persson, som allikevel synes kjøttet har nydelig smak.
– Blomkålen er helt perfekt tilberedt, og hva er denne smeltede osten? En vanlig norsk, kjennes det ut som. Funker greit det, sier han og nikker til smaken av pepper- og bearnaisesausene.
– Lett, fin, bra syre, sier han om bearnaisen, og tar en slurk av den alkoholfrie ølen han bestilte.
– Det fungerer utrolig godt med alkoholfri øl til denne retten. Man MÅ ikke bestille øl med alkohol, sier han.
Jeg er allerede halvveis i min medium store pizza, for dette var godt. Mye ost, tomat som løfter smaken, og godt med pepper.
– Bunnen er helt riktig og sausen gir løften som biffkjøttet fortjener, sier jeg, nipper til colaen og legger til.
– Jeg er sikker på at en rødvin ville ha vært super til denne pizzaen, sier jeg.
Og må – til tross for alt for stor begeistring over mat – gi meg før alt er spist opp.
– Et godt måltid, i behagelige omgivelser. Greit å komme hit, sier Persson, før vi betaler og tusler ut.
Tekst og foto: Lars Reidar Persson og Hege Sæthre Lind