– La oss dra ut og spise, sier jeg
– Ja, ny mattest, sier Lars Reidar Persson
– Ja, ute! sier jeg
Han blir litt skeptisk når jeg faktisk mener det.
– Ute? Det er jo skikkelig kald vind, sier han. Men siden bua de selger thailandsk mat i står nede ved havneskurene i Brønnøysund, er det jo naturlig å kle godt på seg og spise ved ett av bordene man finner ute på kaia. Er det ikke?
Rustet med skikkelig kjeledress, varme sko og ditto lue, treffer jeg Persson ved Tha Phae Thaimat og catering i Havnegata. Han har pratet med lille Ida Aminda (4 ½), som insisterer på å være med når mamma, Anita Vandalsvik når de kjøper thaimat.
– Her har de mye og god mat, og vi prøver ofte forskjellige retter. Det er rett og slett god mat til en billig penge, sier mammaen og erklærer at fredagskosen er i boks. De ser neppe sjarmen ved å spise ute, for de setter seg i bilen og kjører hjem.
Vi kjøper Thanitas spesial, som består av vårruller med ris, nudler, egg og grønt. Samme tilbehør har den andre retten vi prøver; scampi som er fritert. Begge rettene kommer med chillisaus, og vi får heldigvis med plastbestikk og servietter, og tusler rundt hjørnet for å smake på maten.
– Oi, her er det mye mat, sier Persson, som gikk for vårruller.
– Nudlene er helt riktig tilberedt og de er godt krydret med «varme» krydder. Dette var godt, sier han og tester vårrullene.
– Riktig temperatur, sprø og gode. Rett og slett smakfulle, sier han.
Scampiene, som festes på trespyd, dyppes i røre og stekes i frityr, er sprø, varme og gode munnfuller mat. Med chillisausen, god ris, salat og egg er dette et skikkelig måltid.
– Det var virkelig mye mat, er vi enige om, og hilser tilbake på de Hurtigrute-turistene som passerer, smiler og nikker.
– Her var det ikke noe å trekke på maten. En god opplevelse. Nå tror jeg vi avslutter helgas test, og går inn før vi fryser neglene av oss, erklærer Persson.
Foto: Lars Reidar Persson Tekst og nærfoto: Hege Sæthre Lind