Første tettsted på tur nord fra Bindal er Vik i Sømna kommune. Hele året finner du fotomuligheter ved havidyll, og kort vei til flotte turopplevelser med stier og fjelltopper som i finvær gir utsikt til nær hele regionen.
– Sanne superlativer, men nå må vi finne oss noe å spise, sier jeg.
Sammen med fotograf Lars Reidar Persson fra Coldfeet Media går vi inn på Sømna Kro & Gjestegård, som har åpent spisested store deler av dagen. Først med frokostbuffet, så lunsjbuffet, hjemmelaget middag på dagtid og a la carte til sent på kveld.
– Her er det en fin pizzameny, flere hovedretter, småretter og noen spesialiteter. Jeg ser at de har husets biff som virker fristende, men hva er dagens, undrer jeg og tusler bort til disken for å få kontakt med noen av de ansatte.
Dagens var en fiskegryte, og fotografen gikk for stekt røye fra Hongset med rømmesalat og kokte poteter, som var på bordet så raskt at vi knappest rakk å hente frem blokk og fotoutstyr.
– Jeg er veldig glad i røye, sier Persson, og smaker på en rett som består av fisk, poteter og en råkostsalat.
– Det er ingen saus til, men råkostsalaten hjelper svært godt på. Den er kremet og svært god, sier han.
Jeg går løs på fiskegryta, som strengt tatt er mer en tallerken med fisk, grønnsaker, potet og en saus.
– Gode smaker. Dette er gode råvarer, både fisk og grønt. Poteten kan være lokal, så god som den er, sier jeg, og mimrer om en fantastisk matopplevelse på Sømna bygdetun, hvor det er ulike aktiviteter på sommertid. Det handlet da om rømmegrøt så god at sola helt garantert skinte sterkere.
Vel tilbake til dagens måltid, kjenner jeg at fisken er riktig tilberedt, og at alt smaker godt.
Persson mener at røya var litt for kald.
– Men det er alt jeg har å utsette på måltidet. Det var velsmakende og akkurat passe på tallerkenen, sier han.
Vi merker oss også servicen, som var helt upåklagelig. To karer sørget for å møte alle som kom innom, pratet hyggelig med gjestene, og ryddet raskt av bord etter endt måltid.
– Jeg fikk veldig lyst til å komme tilbake og smake biffen, sier jeg.
Foto: Lars Reidar Persson/Coldfeet Media Tekst: Hege Sæthre Lind