Nyhetsbildet i uke 9

0
287

Denne uken er gledesbudskapet fra Brønnøysund. Torghatten ASA hadde i 2017 igjen et svært godt resultat, nærmere bestemt et overskudd på 468 millioner. Nyheten har TTS delt via en pressemelding som de fleste mediene i regionen har plukket opp. Det gode resultatet kommer transporten til lands og til vanns, for i lufta har ikke konsernet sett noen opptur, tvert i mot er resultatet for Widerøe svakere i 2017 enn tidligere år. Dette skal bøtes på ved nyinnkjøp: Tre regionale jetfly skal leveres i april i år, og disse skal trafikkere både i Norge og utlandet. Godt jobbet av lokale TTS og alle datterselskapene!

NRK Nordland og Helgelands Blad skriver om den lille øya Tomma i Nesna kommune her på Helgelandskysten. Her ansettes stadig flere i sjømatnæringen; skole reåpner og barnehagen teller mange nye små. Til NRK sier Robert Eriksson i Sjømatbedriftenes landsforbund at vi kunne ha fått flere tusen flere arbeidsplasser i Norge dersom vi økte foredlingsgraden av fisken vi tar opp, noe som kan gi oss mer verdiskapning i kystsamfunnet.

Helgelendingen skriver om oppfordringen fra Fylkestinget i Nordland; der de ber Samferdselsdepartementet om å utrede El-fly på strekningen Trondheim – Helgeland – Bodø. El-fly skal ha lavere utslipp enn fly med bensinmotorer, slik at det foreslås pilotprosjekt som skal teste ut løsningen.

Namdalsavisa melder at innbyggerne i Bindal kommune sa klart nei til kommunesammenslåing med Nærøy kommune. Nær 80 prosent av stemmeberettigede deltok i avstemmingen, som ga 642 nei- og 308 ja-stemmer.
Ordfører Britt Helstad sa til avisen at hun var glad for den store deltakelsen og hun fikk det klare resultatet hun ønsket seg.

Både i Vefsn og i Brønnøy meldes det om overskudd i kommuneøkonomien. Brønnøysunds Avis skrev om Brønnøy sine tall i uke ni. Avisen delte et fotografi av en smilende økonomisjef, som etter sigende like etter smil advarte mot å kutte i eiendomsskatt eller å forbedre tjenestetilbudet. Det er ikke gode omstillinger i kommunen som gir overskuddet, men økte statstilskudd og skatt. Økonomisjef Frank Nilsen anbefaler å sette midlende på fond.
Vi håper det jobbes kontinuerlig med å få ned driftskostnader, slik at vi skal få råd til godt tjenestetilbud for barnehagebarn, handicappede og eldre. Det gjør heller ikke noe om eiendomsskatten reduseres slik at vi ikke lengre er i toppsjiktet i Norge.

Tekst: Arne Sæthre