De dypblå Havila-skipene, som er flytende hotell og transportåre langs kysten, er ikke bare for turister som tar rundturer.
– Jo, her er du velkommen som lokal gjest, sier Ibrahim Aldayoub (på foto), som i likhet med Kjell Arne Pettersen fra Vega, stortrives om bord i Havila Pollux.
Via sosiale medier blir vi nysgjerrige, for der inviteres folk inn til en stopp om bord på Havilas kafe Havly på de drøye to timene skipet er i land i Brønnøysund. Skipene vi ser flere ganger i uka blir ikke nødvendigvis tenkt på som et kafetilbud, men her skal det vise seg at det er et utvalg ferskt bakte og kokte saker på menyen.
Utsikt til en handel
Men først tar vi en kikk rundt på skipet, som viser seg å ha en praktfull salong med takvindu, bar og akkurat i Brønnøysundet, utsikt mot Torghatten. En gavebutikk viser seg å ha stort utvalg, og også der en skjerm som viser hvor i landet vi er akkurat nå.
– Velkommen hit, sier en ansatt blidt, og vi føler oss ønsket i både butikk og om bord i skip, som ifølge nettsidene er av den bærekraftige typen med fire timers seiletid med nullutslipp, varmegjenvinning fra sjø og kjølevann, og naturgass som kutter CO2 med 35 prosent.
Kortreist mat
Det vi også merker oss er at det om bord er kortreist mat fra lokalprodusenter og i kafeen selges alt fra egen Havly-bolle med sjokolade og vaniljekrem til kremet fiskesuppe. Og bakevarene skal være laget om bord!
– Om det går an å kjøpe en øl til rundstykket? Ja, vi har skjenkeavtaler med de ulike kommunene langs kysten, så det er da mulig, sier Ibrahim Aldayoub. Han hjelper noen fransktalende båtgjester, så en engelsktalende kvinne som setter seg i kafeen.
– Dette er en veldig god arbeidsplass. Det er så gode kollegaer her på skipet, at vi er som en familie, sier han.
Utflukter i sol og måneskinn
En som er helt enig i det utsagnet møter vi på tur på land. Kjell Arne Pettersen er ansatt om bord, men er mer kjent med området enn de fleste på skipet, for han er fra Vega, ei øy like vest ut i havet.
– Vi er en stor familie, og det samme gjelder for søsterskipet jeg jobber en del på. Her er dagene varierte, sier mannen som jobber som assisterende ekspedisjonsleder.
– Vi tar oss blant annet av de ulike utfluktene gjestene våre er med på. Nå denne sesongen er det nordlyset de fleste vil oppleve, og rederiet mer eller mindre garanterer at de som tar rundreise får oppleve fenomenet, sier han og legger til at det kjekkeste med jobben på skipet er de varierte arbeidsdagene.
– Og her møter vi nye folk hele tiden; som gjerne vil oppleve midnattssola, og altså nordlyset, sier han – og vi ser på nettsidene at båtgjestene har svært mye å velge mellom – mulige opplevelser spenner fra vikingmiddager til selvfangst av kongekrabbe.
Mytologi og tradisjon
Vel ute på kaia slår vi av en prat med en av gjestene, som setter pris på restauranten, kafeen og alle de andre fasilitene på Havila Pollux. Vi blir nysgjerrige på hva navnet både på skipet og kafeen vi besøkte betyr. Det skal vise seg at Pollux er sønnen til guden Zevs i gresk mytologi, og skal være en ledestjerne som fører deg trygt i havn. Havly cafe speiler også på ei trygg havn; nettsidene forteller at havly var fiskarheimen som ga mat og varme, trygghet og husly til fiskere og sjøfolk.
Vi ser flere båtlosjerende gå om bord etter gåtur i Brønnøysunds gater. Tilbake til ei havn på havet.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534