De tre står klare midt i en times sportslig moro på Svarthopen Diskgolfbane i Brønnøysund. – Det er gøy å lære seg diskgolf-teknikker, sier Oscar Andrès Nøstvik Valan.

Sammen med pappa Richard Nøstvik, og lillesøster Synne Inès, skal han straks finne riktig positur for å få den frisbee-lignende plata til å suse gjennom lufta, så nært som mulig en kurv i kjetting og metall.
– Det tar rundt en time å komme seg gjennom de 20 postene på banen her, og det er en fin måte å komme seg ut og gjøre noe i lag på, sier pappa Richard.

Nært havet – og av og til går det skeis
Vi skal følge de tre et lite stykke, men først slår vi av en prat med ei stor gruppe spillere, som nesten er ved veis ende. De smiler og deler tips om spillet. Vi forstår at det slettes ikke er dyrt å kjøpe en pakke med tre slike disker, og ei dame forklarer at de tre diskene har ulike egenskaper. En putter bruker man nært kurven, en driver er for de lange kastene, og så er det en slags mellomdistansedisk, som skal suse ekstra greit gjennom lufta.
– Oi, nei, hører vi lengre bort, der noen har truffet vannet med et kast. De finner frem en slags diskfisker, og får hentet den opp av vannet.
– Ikke alle diskene kan nås. Innimellom ser vi noen i en liten båt her, som henter opp disker, forklarer Richard Nøstvik.

Færrest mulig kast
Han får inn et pent kast, i likhet med barna. Ingen av dem er nært vannet så lenge vi følger dem med blikket, og når vi spør Synne Inès om hvorfor hun synes det er kjekt å være med rundt banen, sier hun at hun liker å få til et langt kast.
– Det er gøy å kaste og jeg prøver å få det til helt bort dit herfra, sier hun og peker.
Vi får vite at man skal kaste et sted mellom 50 og 80 meter, og at det står på hvert utkaststed hvor mange kast det er forventet å klare banen på. Målet er færrest mulig kast, slik man i vanlig golf skal slå færrest mulig slag.

Gøy å også besøke andre steder
Vi kan se skilt om at det er Brønnøysund idrettslag (BIL) som har ansvaret for banen og når vi kikker på en oversikt på amerikanskeidretter.no, får vi vite at denne banen anses å være sentrumsnær, flott og variert. Den skal være 0,9 kilometer lang og få en atskillig lengre storebror over brua, for det står at Nordhus Diskgolfbane er under opparbeidelse. Den skal bli 2,7 kilometer lang og ha 18 slike metallkurv-hull.
Vi møter flere i løypa; Berge Rasmussen og Theodor Ulriksen roser banen og forklarer hvorfor de synes det er så kjekt å holde på med denne sporten.
– Man kan finne slike baner over alt, og de fleste av dem er åpne og gratis. Da vi nylig var i Bodø, spilte vi. Kjempegøy, sier de to.

Prøvde et kast
Raust tilbyr de midtinorge.no sin utsendte å prøve et kast. Det går ikke sånn kjempegodt, men gir lyst til å prøve mer.
– Det er enkelt å komme seg i gang. Slike disker får du kjøpt mange steder, og det er enkelt å laste ned appen Udisk, der du kan finne baner og legge inn resultater, sier de to, som kommer fra Brønnøy og Vega.
En kikk på Udisk viser at det er 16 000 baner rundt om i verden og at det er 700 registrerte klubber i Norge. Når vi får med oss at det finnes en bane i den lille kystkommunen Vevelstad, like ved Brønnøy, forstår vi at dette er blitt en folkesport.
– Ja, dette anbefales, sier Berge Rasmussen og Theodor Ulriksen. De forsvinner bak noen trær, og snart flyr en ny disk gjennom lufta.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 635
