Nyhetsbildet i uke 12

0
242

I uka før påske finner vi få store nyheter som gjelder for hele området, men Helgeland Kraft kan ifølge Helgelendingen være svært fornøyd over å ha underskrevet ny kontrakt. Dette med de hittil største dataleverandørene i landet; Bitfury Group, som har hovedkontor i Nederland og avdelinger i en rekke land i verden over. Helgeland Kraft skal levere strøm til Norges største datasenter, som har åpnet i Mo i Rana. Der er 270 millioner kroner investert i ny infrastruktur og Helgeland Kraft har skrevet under på kontrakt med leveranse på 350 GWH, noe som skal være største kontrakt noensinne.

Det er positivt nytt om Helgeland museum, noe som også er å lese om i avisa Helgelendingen. Fylkesrådet i Nordland har bevilget i overkant av ni millioner kroner i støtte til Helgeland museum, noe som med midler fra stat og kommune gir samlet bevilgning på 35, 5 millioner kroner i inneværende år.
Det er mange ulike museumslokasjoner som drar nytte av disse midlene og vi ser frem til å besøke flere av disse i sommer!

SveTek AS i Sandessjøen opplyser i en pressemelding at Aker BP har tildelt kontrakt innen mekanisk vedlikehold og fabrikasjon. Avtalen gjelder på alle Aker BP sine felt på norsk sokkel i minimum tre år og inkluderer både arbeid med prefabrikasjon på land og i arbeid ute på installasjonene. Daglig leder i SveTek; Stig Helge Lilleholt sier i pressemeldingen at de har stor tro på at denne kontrakten skal sikre og øke aktivitet i årene fremover. De regner med å kunne ansette flere medarbeidere både på verksted i Sandnessjøen og offshore. Helgelands Blad har skrevet en utfyllende sak om dette, der de blant annet spør om hvorfor Svetek ble valgt. Svaret på dette er at de har behov for kortreiste tjenester på Skarv, og Svetek leverer best på pris, HMS og kvalitet.

Lurer du på hvilken kommune som hadde best økonomi i Nord-Norge i 2017? Riktig svar er Røst. Kommunen på andre plass er i følge Helgelands Blad Lurøy kommune. Kommunen hadde rundt 9,5 millioner kroner i overskudd i fjor, og økt skatteinngang var årsaken til de positive tallene. Den totale skatteinngangen for Lurøy var i 2017 var på 492 millioner kroner. Årsaken er gode tider i oppdrettsnæringen med utbetalinger av bonus.

Til sommeren åpnes det for fiske i Vefsna igjen, etter sju års tørke, skriver Helgelendingen. Miljødirektoratet har sagt ja til en søknad om åpning for fiske i elva sommeren 2018, noe som kan gi startskuddet for nytt fiskeeventyr i lakseelva.
«Veldig gledelig, en milepæl. Dette er første året med ordinært fiske- og fiskekortsalg etter at elva ble behandlet mot gyrosmitte. Vi opplever stor interesse, også fra utenlandske fiskere, sier Gustav Busch Arntsen.» Busch Arntsen er styreleder i Vefsna Fiskeforvaltning SA, som har sendt inn søknaden.

Ellers kan vi nevne at Lurøy kommune har bestemt seg for å beholde antallet skoler de har i dag, med en rekke effektiviserende løsninger.
Det skal bli bedre pasientreiseordning og det planlegges boring nær Myken ved det tyske oljeselskapet DEA.
I Ytringen leser vi at Båtbyggeriet Båt og Motorservice, som holder til ved Langsundet i Vikna ønsker å ha flere ben å stå på. Derfor har de utviklet en ny type båt som skal være spesialbygd for å drive rask og effektiv gjenfangst av rømt oppdrettslaks.

Vi avslutter med nok en gladnyhet fra Helgelands Blad; Nova Sea trosset fallende laksepriser og tjente nær 100 millioner kroner mer i 2017 enn året før takket være økt volum. Midtinorge.no gratulerer og håper lakseeventyret gir mange viktige arbeidsplasser til vårt distrikt!

Tekst: Arne Sæthre