På reise er maten ofte opplevelsen. Det å smake kortreiste, gode retter og ditto drikke er gjerne et av høydepunktene på turen og gir lyst til å prøve noe nytt på tallerkenen selv. Men er det enkelt å finne noe til inspirasjon på Helgeland? Vi lot Lokalmatbutikken i Brønnøysund få utfordringen, som de tok på strak arm.
Vel hjemme fra reise med spennende retter på tallerkenen går mange lett tilbake i pizza-og tacosporet. Enkelte er kjempeflinke til å finne på noe nytt, og bruker nettet til inspirasjon. Andre drømmer om å ta et kurs i matlaging, og vil gjerne finne retter med nær mat å servere.
– Lokal mat til inspirasjon? Det skal vi gjøre et forsøk på, sier daglig leder Johnny Lorentzen ved Lokalmatbutikken. Han sender utfordringen videre til medarbeider Arnhild Nilsen.
Hun viser veien til originale bord i butikken og kafeen, som ligger midt i Storgata i Brønnøysund; Grønne dører har fått glass på toppen, og står fint til resten av interiøret, som gir følelsen av å gå inn i norsk natur. En gjest smiler forsiktig, før hun rusler bort for å kjøpe seg et kakestykke i disken, der hjemmebakt har plass.
– Her, sier Nilsen, med et smil, og setter et fat på bordet.
– Vi er ikke ukjente med å ta lignende utfordringer, for vi har catering, og lager en del koldtbord. Da bruker vi helst lokale råvarer, sier hun.
Fisk, kjøtt, noe syrlig og noe søtt. Det visuelle frister, og bør gjøre selv den mest ihugne tacoelsker klar for å prøve noe nytt på lørdagskvelden.
– Her har vi blant annet selvlaget elgburger med chillisaus. Her er fiskeburger med sennepsdressing, også som elgburgeren med hjemmebakt brød. Der er en eggesalat vi produserer selv, forklarer Nilsen.
Fra Brønnøy kommer varmrøkt røye fra Hongset, og stikkelsbær- og solbærsyltetøy fra Sylteren. På tallerkenen er også salami og elgmorr fra Aakervik i Namsos.
– Dette er en Eggen blåmuggost fra Røros. Den er god med det søtsyrlige syltetøyet på toppen, smiler Nilsen.
Vi takker så mye for kikken, og noterer oss å kjøpe noen fine små skåler å dandere på fat. Det gjør det enklere å holde syltetøyet unna den gode eggerøra.
Nilsen må skynde seg tilbake til kjøkkenet. Hun heller sjokoladefondant i 11 skåler og gjør klar pærecoulis som skal serveres ved siden.
Mer til inspirasjon…
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind