Lege, næringsdrivende og mottaker av kongens fortjenestemedalje i sølv; Knut Tilrem, vil få minnesmerke utenfor det nye distriktmedisinske senteret i Brønnøysund.
– Vi er godt på vei mot målet, særlig etter at lokal bedrift ga 10 000, sier initiativtakerne i Dr Tilrems Minneforening.

Våren 2019 kom foreningen i gang, og målet er klart:
– Vi ønsker å hedre Tilrem med et relieff eller en byste. Den skal vise en mann som lyttet til sine pasienter, så dem inn i øynene, og som gang på gang berget liv. Han gjorde en fantastisk innsats, sier Kristin Fjellsøy, Tove Strand, Gunnar Aune (f.v på foto), som sammen med Ragnhild Aanvik og Ingunn Fagerland sitter i styret i foreningen.
De har så langt samlet inn rundt 45 000 kroner.
– Vi skulle så gjerne ha sett 120 000 kroner på kontoen, for da får vi råd til å betale kunster det en byste koster. Og vi er optimistiske, for det er mange som husker innsatsen Tilrem gjorde, sier Strand.

Hvem var så legen som i 40 år hadde egen praksis på Salhus i Brønnøysund, og som var født om lag ei mil lengre nordover, på Tilrem? Tydeligvis svært respektert og godt likt, og klikk på lenke her for å se et filmklipp fra VG, som i 2012 intervjuet 45 nordmenn i forbindelse med at vi ble 5 millioner innbyggere i Norge. (utklipp fra VG under)

Og slik minnes foreningen doktor Tilrem.
– Han var et lavmælt, oppegående og humoristisk medmenneske. Han studerte til lege i Hamburg, hadde turnustiden sin i Namdalen, og ble distrikstlege i Velfjord, opplyser Gunnar Aune.
I intervjuet med VG forteller TIlrem at han med stort distrikt på Sør Helgeland kjørte sjøfly til pasientene sine, og han bekrefter sin humoristiske side, som helt sikket kom godt med i daglig arbeidstid på rundt 12 timer… og mer.
– Han hadde rundt 1700 pasienter som fastlege, men det satt alltid en lang kø med ventende pasienter. Tilrem hjalp alltid ofte de som ikke kom inn på legesenteret av ulike årsaker, som legemangel eller annet, sier Aune.

Knut Tilrem jobbet som lege til han var 75 år gammel, og ble dessverre selv syk på slutten av livet.
– Det var kreften som skulle plage ham, og han gikk så alt for tidlig bort som 77 åring, sier Aune, som godt kan minnes da Brønnøys daværende ordfører, Kjell Trælnes sa da legen i 2011 fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats. En legen ble gitt som 75 åring, da han fortsatt sto i jobb.
« Du har nok berget mange liv», sa ordføreren. Så riktig, så riktig, sier Aune.
Foreningen deler historier om en sjømann som følte seg dårlig en lørdag, og fikk direkteoppfølging der Tilrem ringte nevrolog og ambulanse, og sørget for at mannen unngikk å bli lam.
– Den tidligere sjømannen går rundt i Brønnøysunds gater i dag. Takket være at Tilrem ikke bare var lege, men også dedikert medmenneske, og hjalp da det hastet mest sier Aune.

Foreningen er nå i kontakt med en kunstner som kan ta på seg oppdraget med å lage relieff eller byste, og mange har bidratt med noen kroner til formålet.
– VI ble svært, svært glade over at bedriften til Tore Holm valgte å støtte saken med 10 000 kroner. Vi henvender oss til både private og bedrifter, og hadde syntes det var veldig gjevt om noen andre næringsdrivende synes Tilrem fortjener heder, og kan tenke seg til å bidra, sier Strand.
– Jeg husker i alle fall godt at Tilrem aldri sa nei når folk ringte med smerter og problemer. Han sa stille og rolig at vi måtte komme, og tok i mot. Han satte øynene i deg og lot deg ikke være tvil. Her var en som ville hjelpe. Og det gjorde han. Han viet livet sitt til pasientene, sier Aune.

Se mer om Knut Tilrem på minneforeningens FB side, hvor du også kan lese hvordan du kan bidra.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Fra venstre Kristin Fjellsøy, Tove Strand og Gunnar Aune håper folk har lyst til å hedre en stor innsats som ble gjort over år. – Lege Knut Tilrem dedikerte livet sitt til sine pasienter. Nå håper vi at bedrifter og privatpersoner kunne tenke seg til å gi et bidrag, sånn at kunster kan sette i gang arbeidet med et relieff, eller aller helst en byste, sier de tre.