Per Otto Stangvik er hytteansvarlig på IL Tjalg sin skihytte på Gåsheia i Brønnøy denne søndagen i januar.
– Vi har hatt rundt 100 besøkende i  bakkene i dag, og ennå kommer folk til. Kjempeartig, sier han. 

Søndag i sesong med snø finner du Tjalg skigruppes preparerte langrennsløyper, og flere nevner hvor godt det er å ha denne typen tilbud kun ei mil utenfor sentrum av Brønnøysund. I bakkene ved skihytta finner du akebrettentusiastene og gjerne de som fyrer opp grillen eller bål mens ungene koser seg i bakkene.
– Å preparere løyper og ha åpen skihytte har vi holdt på med i 12 – 15 år, og vi er en fast gjeng; to damer og seks karer som bytter på å kjøre tråkkemaskinen, ha hyttevakt og ta kjøkkenvakta, forklarer Stangvik (på foto over).

To små sitter inne foran knitrende varme; pappa Vidar Tilrem kjøper pølse med brød til de to. Han betaler Hanne Storheil som også har varm kaffe og vafler å by bak disken, på en søndag sola rekker å være oppe ei kort stund, og der lett bitende vind gjør åtte minusgrader hvasse.
– Det er et veldig deilig tilbud, å kunne være ute å ake, drikke kakao og kose oss, og så komme inn hit og varme oss, og få kjøpt litt å spise, sier Tilrem.
Han har med seg familien i bakkene på dag to.
– Jeg får barndomsvibber av å komme hit. Skikkelig bra!

Rundt et bål ute sitter to familier og griller pølser, ikke langt fra akebakkene og starten på skiløypa.
– Vi har vår første sesong i bakkene her, for det er ikke så lenge siden vi flyttet hit, sier familien Sponås; fra venstre Wilmer, Stine, Fenris og Sondre.
– Når det er snø må vi benytte muligheten, tilføyer Frode Bakken, som legger til at de også var her forrige helg.

Like bortenfor tar Eren Bolstad og Jonas Nybakken den siste aketuren i full fart ned på sletta (foto, øverst i sak).
– Dette er gøy, sier Eren, som blir passert på tur opp av Elina Sæther som vi like før møtte sammen med bror Edvard foran varmen i hytta.
– Jeg har ikke akebrettet mitt her, men det går godt an å ake allikevel, sier hun og setter utfor uten brett.
– Alle er velkommen til å bruke området daglig og komme hit på hytta søndager, sier Stangvik, som forklarer at skihytta ellers i uka gjerne brukes til utleie for alt fra bursdager til jobbetreff.
– Hvilke tilbakemeldinger vi blir mest glade for å få? At folk setter pris på det vi gjør her. Det er koselig! Og så gleder vi oss veldig til at sola begynner å varme litt i bakkene. Det er da det blir finest her, sier han.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

På Gåsheia, rundt ei mil utenfor Brønnøysund, finner du åpen skihytte hver søndag i snøsesongen.