Smarte løsninger, grundig planlagt byggeprosess, trygghet og arbeidsglede: Vi er i tomta til det nye kontorbygget til Brønnøysundregistrene.
– Fra byggherren Søren Nielsen AS ringte oss, var planleggingen i gang, sier prosjektsjef Dagfinn Røkenes fra hovedentreprenøren Veidekke i Agder.
Sammen med prosjektleder Halvor Gunsteinsen forklarer han bakgrunnen for at Veidekke Agder takket ja til et oppdrag som kunne ha vært løst av Veidekke i Trondheim, som er atskillig nærmere enn Arendal og Klepp, sistnevnte sør for Stavanger.
– For 8 – 10 år hadde vi også kontakt med Søren Nielsen med tanke på nytt bygg til samme leietaker, og da vi vinteren 2017 ble kontaktet for å bidra i den offentlige anbudskonkurransen fikk vi lyst til å være med og gjennomføre! Å sette opp rundt 15 000 kvadratmeter bygg er en stor og interessant jobb for oss!
Slik ble det, og med de tekniske entreprenørene DNF og Ratio Arkitekter i samarbeid, var snart grunnrisset klart til anbudskonkurransen i juni samme år.
– Gleden var stor da daværende statsråd Monica Mæland på nyåret 2018 presenterte Søren Nielsen som anbudsvinnere, og etter en rekke avklaringer med Søren Nielsen og leietaker var vi i gang, forklarer Røkenes, som etter at byggherren hadde stått for riving (se fotoserie over) sendte inn egne arbeidskarer pluss de som hyres inn til alt fra rigging til snekring og maling.
– Et grovt anslag viser at vi så langt kommer til å legge igjen minst 50 millioner kroner på tjenester fra nærmiljøet, så det er ringvirkninger ved dette byggeprosjektet, sier Røkenes.
Men før første last med byggeelementer ble skipet til kai i Brønnøysund 25. november 2019, ble omfattende arbeid lagt ned. Ikke bare med grunnarbeid, der sprenging ble utført og 6 kilometer energibrønner ble boret, men også for å løse nettopp problematikken med å få de ferdige elementene hit for montering.
– Hele bygget er modellert opp i definerte biter der hvert element har sin nøyaktige prosjektering og posisjon. Disse planla vi fra tidlig i prosessen, men så var det to store utfordringer: Ville vi kunne få inn skip hvor Hurtigruta anløper daglig, og ville kaia tåle vekta av tonn på tonn med elementer?
Alt lot seg løse, og de som i sin tid laget kaia må ha sett for seg last på størrelse med Schrøderhaugen like bortenfor.
– Kaia er bunnsolid, akkurat som geologene sa i forkant, sier Røkenes og Gunsteinsen.
Ute på byggeplassen får vi vite hva som skjer akkurat nå, nemlig støping av dekkere og montering av fasader, og prosjektleder i Block Berge Bygg AS, Joakim Rolfsnes (foto over), forklarer hvordan veggelementene er laget.
– Veggene er i betong med en kjerne av isolasjon. Yttersidene består av hvite elementer som er slipt og svarte som er syrevasket, forklarer han og viser smarte løsninger.
– Inne i betongveggene er det lagt rør for strøm og internettkabler, og her skal du se noe kjekt. Vi har på fabrikken laget ferdig ikke bare vinduene, men også solskjermingen, som faktisk er testkjørt før vi sendte dem nordover. Her er det bare å koble system på ledningene som henger klare, sier Rolfsnes.
Han viser kjekk løsning fra underleverandør Con-Form Trøndelag.
– Dekkene blir støpt på stedet. Det kommer tynne slike betongdekker med armering. De setter vi på plass og fyller med betong. Ytterveggene er basert på elementsystem. De blir støpt sammen med innvendige konstruksjoner, forklarer Rolfsnes.
Det er OK Ferdigbetong AS som sørger for byggematerialet: Hele 4000 kubikkmeter betong skal leveres før bygget er ferdig. Hvis du ser for seg det 50 meter lange Tøyenbadet i Oslo, som er på 3000 kubikkmeter vann, går det an å få et innblikk i hvor mye som skal brukes i arbeidet.
– Rent praktisk er dette 500 billass fra brønnøybedriften OK Ferdigbetong, utdyper Røkenes.
I det som etter hvert skal bli en ferdigstilt tredje etasje i det nye kontorbygget jobber to karer fra Block Berge. De gjør klart for montering av flere vegger.
– Så lenge været er bra, så er det kjekt å jobbe her, sier Leif Magne Meling (foto over) fra Kitsøy, som har måttet tåle rett og slett drittvær de første ukene i 2020.
– Dette er interessant arbeid, for vi har nye oppgaver på hvert bygg, arkitektene gir oss jammen utfordringer innimellom, men det går da bra, sier han med smil og svarer på spørsmål om det er mye utdanning som ligger bak jobben han har.
– Jeg er tidligere gårdbruker og glad i å jobbe. Sistnevnte er viktig krav, sier han og forklarer hva som er uvanlig med akkurat dette bygget.
– Dette er særlig solid betongbygg, noe som tar ekstra tid, men vi er i en spennende fase med montering. Vi ser forskjell fra dag til dag. Vi ser virkelig fruktene av arbeidet vi legger ned. Det er fint, sier han og går forbi laseren som står og spinner og sørger for at de til enhver tid kan se om dekket er i rett høyde.
Mange meter over sitter Jan Helge Dencker (foto under). Han er en av to kranførere i sving, i en 55 meter høy kran som kan løfte hele 40 tonn på 18 meter.
– Om været har vært ille i år? Ja, det var noen ganger i januar det blåste ille. Og i kranen ristet det som det skal gjøre! Redd? Nei, man må stole på utstyret, sier han.
– Det er karene ute som gjør selve arbeidet, og de står på i vær og vind. På det meste vil vi ha mer enn 100 personer i sving her, sier Røkenes, som har sørget for at brakkefasilitetene til karene er av god kvalitet.
Her er det 400 kvadratmeter med arbeidsplasser, kantine, sanitære rom og garderobe.
– Dette er av Te 10 standard med ventilasjon, lys og vann. Vi følger krav og vi følger HMS-reglene. Alle som arbeider her skal komme hjem om kvelden; vi skal ikke ha ulykker eller skader. Vi samarbeider med Skatteetaten, Arbeidstilsynet og krever seriøsitet av alle aktører. Vi skal også oppføre oss pent på besøk i lokalsamfunnet, sier Røkenes.
Brønnøysundregistrene har i årrekke planlagt nytt bygg, noe Joakim Rolfsnes i Block Berge har fått med seg i samtaler med medarbeidere i den offentlige bedriften.
– Det er artig å bidra inn i arbeidet med å bygge et kontorbygg som betyr så mye for folk. Flere har nevnt den lange prosessen, så det skal bli fint å se at de som venter får «flytte inn»; sier han.
Og representantene i Veidekke Agder er ikke i tvil om at bygget blir et godt tilskudd i en liten kystby på Helgeland.
– Vi er ydmyke. Dette skal gjennomføres for å innfri forventinger, forhåpentligvis blir det godt fornøyde brukere av bygget, sier Røkenes.
– Vi er ikke flaue over å si at vi bygger Brønnøysundregistrenes nye bygg, sier Gunsteinsen.
– Dette blir et veldig markert bygg i Brønnøysund og i regionen, som gir mulighet for mer utvikling og er en kraftig befestelse av arbeidsplassene som er her. Fra vi fikk oppdraget var målet å lage et bestandig bygg, et som tåler å stå ute. Vi bygger et bygg som skal kunne stå her i 100 år, sier Røkenes.
Mandag 24. februar kommer tredje av fire skipslaster med elementer; halvannen etasje i hver frakt.
I mars 2020 er tømrerne i gang med innvendig arbeid.
Den 1. juli 2020 skal byggets syv etasjer stå støtt i høyden.
1. juli 2021 skal bygget stå ferdig.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Foto fra lufta: Stig Høyvik
Foto oppe i kran: Privat