Ikke bare har de kalt den nye, rullende badstua for Kokepunktet, så høy temperatur er det på interessefronten at eier og skaper Andreas Flatøy på Gladstad på Vega ser frem til artig sommersesong.

– Ja, de første som har leid den var en gjeng med klatrere som var plassert ved Sundsvoll. Det var et prøveprosjekt, men det gikk bedre enn forventet. Såpass bra at de betalte mer enn avtalt, ler han og legger til at en gjeng kvinner har bestilt den trillende badstua denne helga – og nå tikker flere bestillinger inn.

Kokepunktets logo er skapt av Håkon Flatøy – Andreas Flatøy sin bror. – Ja, den fikset han greit, sier Flatøy.

Men hvordan kommer man på å plassere en sauna på hjul og hvordan fungerer det hele?
– Det startet med at jeg ønsket meg ei badstu, men jeg ville ikke ha den inne i huset. Løsningen ble å lage en selv og prototypen står her oppe, sier han og åpner døra i et lite bygg som rommer stor mulighet for rekreasjon.
– Ja, her har familien testet ut badstu. Det har vært skikkelig kjekt! Da vi satte barnebarnet på gulvet, der det er kaldere, i en liten stamp så han ut til å ha det fint. Vi helte forsiktig riktig temperert vann over ham og ventet spente på reaksjonen. Han ropte «en gang til»!

For å få hjelp av proffene til prosjektet kontaktet Flatøy en finsk kar med peiling på saunaer og hva som skal til for å få beste løsning.
– Han anbefalte oss å bruke vedfyring, og det har vi fått til i denne på hjul. Vi gjenbrukte en ovn vi eide og fikk hjelp av Brønnøy Blikk for å tilpasse den. De gjorde jammen meg en bra jobb, synes han, og legger til at han tok til seg mer lærdom fra den finske karen.
– Vi tempererer vann i kjelen over ovnen og bruker det til å helle over oss, til en skikkelig vask. Det er utrolig behagelig i varmen, sier han.

– Med vedfyring fungerer badstua veldig bra, sier han.

Badstu på hjul er ikke et vanlig syn, men den kan mange se på Vega i sommer, for vogna som nå står på Gladstad kan flyttes hvor som helst på stedet – fastland vel å merke.
– Hvorfor? Jo, du ser vinduene her. De er beregnet for at man skal kunne se på fin utsikt når man sitter i badstua. Vinduene er forresten også gjenbruk, kjøpt på Finn. Jeg liker å være kreativ og skape, sier Flatøy.
Han er til daglig snekker og gjør tydeligvis en del oppdrag både for nytte og moro. Han leder også renovasjonsstasjonen til SHMIL på Vega.

Badstua plassert ute i terrenget, med utsikt mot havet. Foto: Privat

Men tilbake til den rullende saunaen;  han har bygget hele badstua som kan romme opp til åtte voksne folk selv; Treverket man sitter på i badstua, taket, dørene.
– Jo, det har tatt noen timer, men jeg har snekret og tenkt og snekret litt til, sier han og er glad for at kona er god på sosiale medier – der de når flere leietakere – som får prøve spaopplevelse på hjul.
– Men husk at det ikke er lov å diskutere i badstu! Det er kun lov å slappe av, til nød fortelle noen gode historier! Det lærte vi også fra eksperten, og det er viktig, sier han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534