Begynte å spille – med en gang

0
154

Saksofonene og klarinettene var omtrent ikke varme fra utendørs iskalde vindrosser før ungdommene i NoJa lot tonene trille; lett, lekent og lykkelig.
– Det er så gøy å være her – det sosiale er kjempeviktig på en sånn samling!

Det sier Mathea Aune Karlsen fra Bodø (t.h), som sammen med Alma Yun Holmstrand fra Brønnøysund, slår av en prat før den store samlingen til Nordland Janitsjar (NoJa) var i gang. Vi er på samfunnshuset i Brønnøysund den aller første helga i februar; Ei helg omfavnet av vind, rokk, regn og altså blide mennesker som har tatt turen helt fra Tyskland (!) til Bodø for å delta.

Gode instruksjoner gis under veis.

Spilleklare

– Ja, se på denne gjengen, sier leder for teknisk arrangør, dirigent Rita Jonassen i Brønnøysund Skolekorps. Hun har kjørt fire runder fra flyplassen med spilleklare ungdommer i alderen fra 13 – 20 år.
– Jeg spurte dem om de ønsket å dra på butikker, men de takket nei. Jeg trodde da vi kom hit at de kom til å sette seg ned og sjekke mobilene sine før samlingen startet, men nei. De begynte å spille sammen. Med en gang. Herlig gjeng, sier hun og faktisk løper videre for å få alt klart til at rundt 70 personer skal få ei skikkelig god øvingshelg.

Produsent Max Mikalsen like før det braker løs med øving.

Bredde og fordypning

Produsent Max Mikalsen har fått hengt av seg jakken etter bussturen som har startet på Mo i Rana og så var innom Mosjøen for å hente spilleglade og deres instrumenter. Musikkglade ungdommer fra hele Nordland.
– Vi er så glade for at Brønnøysund Skolekorps ville ta på seg å være verter for denne samlingen. Vi er oftest på Mo, i Mosjøen eller Bodø, så det er lenge siden vi har vært her i Brønnøy. Men det er målet. At alle ungdommene skal få spille på sitt hjemsted, og altså ikke være nødt til å reise på et av årets fem samlinger. Og dette handler både om fordyping og breddesatsning, forklarer Mikalsen, som representerer de som drifter Noja: Norges Musikkorpsforbund Nord-Norge.

Rundt 70 personer er samlet for øvingshelg i Brønnøysund.

Får spille med andre med proff veiledning

NoJa er et regionkorps for de flinkeste korpsungdommene i hele Nordland og fra stedet finner vi 16 deltakere; 13 fra Brønnøysund og tre fra Vega.
– Min motivasjon til å få samlingen hit er at korpsdeltakerne skal få spille med andre på samme alder – og det er fantastisk å høre hvor bra de er blitt til å spille i lag etter to samlinger. De utvikler seg hver eneste dag og det er tydelig at de har øvd heime, sier Jonassen, som fremhever det positive med å ha med profesjonell dirigent med på samlingen.
– Irene Anda er fra Norge, men jobber med store korps i Europa og har base i Ausburg i Tyskland. Hun reiser helt hit for å være med hver samling, skyter Max Mikalsen inn, som også har med seg musikkonsulent Anne Guri Føystein i den musikalske preppinga av de unge.

Bra lyd, god trøkk!

Deltar på Korpsfest Bodø

Det hele skal ende med et større innslag på Korpsfest Bodø 2024 i juni, noe ungdommene trolig også gleder seg til – selv om det tydelig er nok å hurtigjamme i kjøkkendelen av samfunnshuset en regntung februardag.
– Jo, det sosiale er viktigst, for vi får venner, nettverk og kjempeartige treff, sier Mathea Aune Karlsen fra Bodø – og legger til at det er mer enn koselig å være med.
– Vi lærer så mye av dette. Å spille i lag med en sånn gjeng. Hva jeg spiller? Det er en bassklarinett, forklarer hun.
– Det er artig å spille og det har vært gøy å prøve forskjellige instrumenter. Jeg startet med tverrfløyte, men nå er det barytonsaksofon. Det er fint å spille, sier Alma Yun Holmstrand.

Dette er gjengens tredje samling og det er tydelig at de har øvet god allerede.

Imponerer

Rita Jonassen har fått de siste deltakerne inn døra og den store øvingssalen har i løpet av få minutter fått stoler i form av en hestesko på plass for øving, øving, øving.
– Disse ildsjelene som står på for at ungene våre skal ha et tilbud imponerer meg stadig, sier pappa til Alma, Roger Holmstrand, som selv utviser imponerende tempo når gode hjelpere blir bedt om å hente en stortromme på BMK-brakka litt lengre bort i Sørbyen.

Du kan høre disse instrumenttraktørene på samfunnshuset søndag 4. februar – tidlig formiddag. Eller i Bodø i sommer.

Du kan høre NoJa spille

– Skulle noen ha lyst til å høre denne gjengen spille, blir det konsert søndag formiddag. Det blir en skikkelig smakebit av repertoaret, sier Rita Jonassen og får samtykkende ord fra produsenten Max Mikalsen.
– Denne gjengen fyller ut hele lydbildet og tar utfordringen med å spille i et større korps enn de gjerne er vante til. Dette er fokusert ungdom som tydelig møter på samlingene for å spille og ha det kjekt. Det er aldri noe tull med denne selvstendige gjengen, sier han – og snur seg mot ungdommene.

Tekst og foto: Yilmaz Dag og Hege Sæthre – post@midtinorge.no