10 C
Brønnøysund
mandag, oktober 3, 2022
spot_img
HjemKulturBle sjekket ut av nye naboer fra Nederland

Ble sjekket ut av nye naboer fra Nederland

-

Anne Mette Asbjørnsdatters nye naboer i Brønnøy tok også turen da et ganske alminnelig naust ble gjort om til utstillingsområde og åpnet for besøk.
– Dette var spennende, sa Ineke Seitz og Francis Mennega.

Vakker ramme for kunstutstilling i Velfjord i Brønnøy.

Like før hadde de blitt ønsket velkommen til Velfjord av kunstneren Anne Mette Asbjørnsdatter, som andre året på rad flyttet keramiske fabeldyr og akrylmalerier ut i sola med utsikt til velfjordidyll.
– Jeg gjør dette fordi naustet er fint for utstillinger, jeg jobber med å få ferdigstilt loftet, vi er kommet godt i gang, forklarer hun til nynaboene. De kom for noen få uker siden flyttende fra Ermelo midt i Nederland, til et rolig område på Helgeland.

Veggkeramikk og maleri side om side.

– Ermelo er en fin by midt i landet, men vi ønsket oss ro, fred, frisk luft og et sted som Bakkeli. Hit har vi tatt med datteren vår, som allerede trives på skolen her i Velfjord, sier Seitz og Mennega.
Mannen i familien er entreprenør, en jobb han gjerne kan utføre fra Norge.
–  Vi har tatt norskkurs, og nå er det å lære mer, sier han på godt norsk.

Fabeldyr koser seg i tidlighøst-sola.

Men tilbake til kunstneren Asbjørnsdatter, som for fire år siden ble tatt opp i Norsk forening for uavhengige kunstnere – som roste fabeldyrene vi kan se satt opp i hyller på naustet.
– Jeg skulle lage en rekke veggskulpturer til denne utstillingen, men slik skulle det ikke bli. Fabeldyrene ville bli lysestaker i stedet, og det passer fint, for jeg ønsker å lage gjenstander både til pynt og nytte, sier hun og ler når vi stirrer på en vennlig skapning som bærer på to fisk med skarpe tenner.

Anne Mette Asbjørnsdatter har to år på rad gjort naust om til utstillingsområde. Her med hunden Diva.

– Flere har kommentert den der, de har personlighet de der fabeldyrene mine. Det er mange kunstnere som bruker lekenhet for å uttrykke det de ønsker. Det er ofte drivkraften og gleden i det å holde på med dette, sier hun.
Hun får spørsmål om hva bilder av tenkende kvinner skal uttrykke.
– Det er ikke en serie med ett tema. Her finner du glede, sorg, savn og kjærlighet. Det du står foran her heter Hey You, og ble laget i en tid jeg følte meg ensom; usynlig for omverdenen!

Fabeldyr av den lekne typen

Spesielt usynlig er ikke den både slagferdige og produktive kunstneren, som i det ene øyeblikket står inne i naustet og forklarer planer om utstilling med skikkelig vernissasje neste år, hvorpå hun løfter hunden Diva for litt kos, og så blir med på den siden av naustet vinden tar minst for en prat om gjenstandene som står der – blant annet et egg som også har fått mange kommentarer fra besøkende denne utstillingshelga.
– Det var såpass mye vind at jeg måtte spikre rundt bilder, for å holde de på veggene. Men om det er mange turer opp og ned fra atelieret mitt, for å få plassert kunsten her, er det verdt det. At folk tar turen innom på denne måten er helt fantastisk, det er så hyggelig å få besøk, sier hun.

Flere har sett skiltet om utstilling på Lundhaug. To syklende griper sjansen til å få oppleve noe ekstra i tidlighøsten og flere naboer finner veien til stedet. En blåturkis fabelfigur blitt tatt ut av hylla, en krabbelignende skapning blir løftet opp fra et bord.
– Jo, det finnes bare en sånn der figur. Ingen av disse er laget i form, de viser litt av min kreative verden, sier kunstneren.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre
Bildeserie under er privat fra første utstillingsdag