Nå rødmer julestjernene

0
482

De blomstrer bare når lyset begrenses til 10 timer om dagen, og går fra grønn til vakker rød. Vi besøkte Brønnøy Gartneri AS, som ikke bare steller og klargjør de rundt 4000 julestjernene som selges fra dem i juletiden, men som også bygger ny plasthus på vel 270 kvadratmeter.

Det er godt og varmt og lyst i den delen av gartneriet der røde og hvite julestjerner snart er klare for å pryde hjem og næringsbygg i Brønnøysund og omegn.
– Vi får dem hit som små planter, og så starter arbeidet for å gjøre dem robuste og holdbare. De vannes, gis næring, stelles og hva jeg gjør akkurat nå? Jeg henter frem den røde stjernen på planten. Bladene må foldes frem, ellers blir de ikke jevnt røde. Om det må gjøres på alle 4000? ja, men det er trivelig arbeid, sier Kari Hjelle Aune, som i likhet med ektemannen Egil Aune er erfaren garner og som driver gartneriet på 28 året.

Høstsesongen er på full fart over i julesesongen, der asalea, amaryllis, ildtopp og hvite orkideer ifølge Hjelle Aune er folkefavoritter på blomsterfronten.
– Julestjernen er mest populær, du kan gjerne se en liten film vi har om stell av dem på facebooksiden vår. Vi opplever ellers at det går færre svibler nå enn før på grunn av allergi, sier hun om blomstervalget i julen, og peker inn på rommet som snart gjøres om til den reneste juledekorasjonsfabrikken.
– Der inne er Egil sjefen, og det et utrolig høyt tempo på de travleste dagene, sier hun.

Vi tar en tur ut på næringsområdet, og her er grunnarbeidet gjort for å utvide kapasiteten under tak.
– Vi har butikk på rundt 400 kvadratmeter, 14-1500 kvadratmeter under glass og frilandsproduksjon i tillegg. Vi har allerede plasthus, og setter nå opp ett til. Dette gjør vi for overvintring for frukttrærne, og for å ha mer plass til sommerblomstene når det er vår. De må vernes mot firbente, som rådyr og elg, som spiser plantene, forklarer Hjelle Aune.

Inne i butikken jobbes det intenst for å få på plass, nisser, stæsj, pynt og alt som hører julen til. Livaktige juletrær med lys, og sågar ett med «snø» står og glitrer i vinduene.
– Dette er en veldig travel tid for oss to og de fem medarbeiderne vi har. De tre siste søndagene før jul er det tradisjonen tro åpent her, og vi belager oss på lange dager i butikken, sier hun og svarer på hvorfor de ikke lengre er å finne i noe kjøpesenter i byen.
– Vi har i flere år prøvd senterlivet, ved Rema, noe som var fint, men svært lite effektivt for oss. Selvsagt skulle vi gjerne ha vært nær der det foregår impulshandler, for i dag er det svært mange utsalg av blomster i butikker, men vi ønsker å ha alle de ansatte samlet her. Dette sånn at vi kan jobbe målrettet i lag, både med produksjon og med salg, sier Hjelle Aune.

Hun trekker frem nettopp julestjernen som en plante som skal få riktig kvalitet.
– Uten lang transporttid får den god holdbarhet, sier hun og går inn for å fortsette den omstendelige jobben med å folde blader.
Og hvor julestjernen opprinnelig kommer fra? Den er fra Mexico, hvor den vokser seg fire til fem meter høy som busk, og skal ha blitt kjent, etter hvert for mange, da en amerikansk ambassadør tok med seg planten hjem…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind