Hjertebua på Syltern gård i Brønnøy ligger på toppen av en bakke, med utsikt over grønne marker, fine gårder og i dag – blå himmel.
– Den gamle falleferdige bua måtte berges, og i den fikk jeg plass til butikken jeg alltid har drømt om, sier Ann-Kristin Johansen.

Ved et bord på et lunt sted på tunet byr hun de farende på kaffe eller vann å drikke, for den ni kilometer lange gå- eller sykkelturen fra Brønnøysund avsluttes med en bakke før vi kan hilse på den relativt ferske butikkdriveren. Selv de som tar bilen synes det er godt med en liten tår ute på tunet, der Johansen gjerne slår av en prat og forteller historien om stedet.
– Dette er slektsgården til mannen min, som driver gården med sau og hjort i tillegg til annen jobb. Jeg har aldri kjent at dyrestell var det jeg ville drive med i tillegg til jobb, så da var det en fin dag i november 2017 da jeg kunne se drømmen om en liten butikk stå ferdig, sier Johansen som vokste opp på Nes i Vega, der pappaen var bestyrer på samvirkelaget.
– Så du kan trygt si at jeg har butikkyrket med meg som ballast, sier Johansen, som akkurat har vinket en kunde avgårde, og får to nye og blide innom.

De to, Karoline og Kirsten Stangvik, har funnet forskjellige småsaker de ønsker å kjøpe blant de mange lokale produktene innen bilder, strikking, hekling og såper.
– Jeg tjener 15 prosent på å videreformidle lokale varer, så jeg har flere produkter interiør, kopper, tekstil og innen sjokolade, drops, te, nøtter, forklarer Johansen, og legger til at de har ett eget produkt i butikken.
– Et hjortekrydder. Det er første steg på veien til det vi håper skal bli en skikkelig attåtnæring; salg av hjortekjøtt fra eget slakteri. Men det arbeidet har vi bare så vidt begynt på, sier hun.

Kattene Sussi og Purreløk stryker rundt på tunet og leter etter noe å leke med. Sussi spretter opp på et gelender og tar et overblikk over omgivelsene.
– Det er godt å bo her på gården, og fint å ta vare på det vi har. Butikken holder jeg fast åpen noen ettermiddager i uka og hver lørdag, sier Johansen, som legger til at hun åpner bua også på andre tidspunkter.
– Det er godt å holde på med noe jeg kan kombinere med dagjobb, og det blir spennende å se hvor mange som finner veien hit fremover, sier eieren av Hjertebua.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind