Fredag 24. og lørdag 25. mai:
Det er danseweekend i velfjordbygda Hommelstø i Brønnøy og vi tar fredag kveld et lite besøk for å lodde stemningen, like før alt braker løs med bandet Pia Pihlgrens.

– Bobilene ruller fortsatt inn. Vi har plass til 150, og tipper det er 130 her nå, sier arrangementsleder Karina Lande og Geir Lien fra arrangøren Hilstad Idrettslag.

Vi har akkurat passert Jann Anders Ånes som først tar i mot kjørende og viser vei på bobilcampen, så tar i mot billetter fra de mange lokale besøkende.
– Hvorfor vi gjør dette? Dette er ei skikkelig dugnadsbygd. Og vi må jo stille opp skal det bli noe som skjer her! Han smiler bredt og forteller at det blir hans tur å være inne i den store salen lørdag kveld, da Anne Nørdsti med band skal sørge for danseglede.
– Om det er flere billetter igjen? Vi skal ha plass til noen flere!

Karina Lande inviterer oss innenfor, der frivillige Linda Nepås og Siv Marit Strand for første gang er med. De skal selge drikke og snacks til hundrevis av danseglade.
– Hva vi har begitt oss ut på er vi lykkelig uvitende om, men vi er sikre på at dette blir artig. Vi er med for det sosiale og nå blir det liv i bygda. Da passer det med en kjempestor dugnad, sier de to.
– Kom her, så får dere hilse på bandet, sier Lande. På tur bak scenen passerer vi kjøkkenet og hilser på faglærer Nils Petter Hartviksen som har med seg kokkeelever som står for deler av serveringen, og som står på for å bidra.
– Vi har også med oss Persplassen i år. De har nattservering, og lover alt fra lapskaus til godsaker i tortillalefser, sier Lande.

Vi står plutselig foran Pia Pihlgrens, et band fra Värmland i Sverige.  Det sterke lyset på scene gir en grell farge, men møtet med vokalisten er noe helt annet. Hun er smilende, varm og slår raskt av en prat om hvorfor de turnerer land og strand med dansemusikk.
– Det er fint å treffe så mange mennesker, og jeg blir lykkelig i sjelen når jeg ser dansegleden til folk, sier vokalisten Pia, som opprinnelig kommer fra Norge.
Ikke lenge etterpå er bandet i gang, og under minuttet senere er de første dansende på gulvet, så noen til, og så mange flere.

Stemningsrapporten er ikke komplett uten en liten gløtt på bobilcampen, og på tur dit møter vi to som har reist helt fra Karasjok for å være med på danseweekend. De er i prat med en dame fra Skien, som besøker familie i Velfjord. En trondhjemsmann er på tur inn på lokalet for dans sammen med dansepartneren.
– Det er syvende året vi er her, og det er fantastisk artig, godt organisert, ja lagt til rette for alt, sier han.
På bobilcampen, som har vokst seg stor på 15 år med dansetreff, besøker vi bursdagsfeirende Arnhild Åsvang og venninne Jorunn Bratteng.
– Vi har vært her før, og nå skal vi gå og få med oss stemningen. Dette blir gøy, erklærer Bratteng.

Vi forlater samlingsstedet Gimle til musikk det lett blir allsang til. Av den gode typen der folk i alle aldre er med.
– Dere kommer vel hit i morgen og danser vel? Eller til høsten når neste danseweekend er, spør vaktene i døra.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Karina Lande og Geir Lien sto og ønsket folk velkommen til danseweekend da midtinorge.no tok en liten tur innom for en stemningsrapport.