De fleste restaurant- og opplevelsesstedene i vår region avslutter nå sommersesongen og mange minner kan deles over en kaffe etter vel blåst dyst. 
– Vi har akkurat hatt drøye 100 speidere på besøk og går over i ny sesong etter 15. august, sier medarbeiderne på Hildurs Urterarium. 

Som alltid har ei stor og vennlig gruppe faste og sommervikarer vært i sving på turistattraksjonen, restauranthuset og konferansestedet på vikinggrunn på Tilrem i Brønnøy og sommervikar Ingrid Solli Oppegaard kan kombinere minnet om lengstbortefra-reisende turister og artigste sommeropplevelse:
– Det var kjempefint vær da en stor gruppe kinesiske motorsykkelturister kom hit. De hadde med seg egen te og nudler som de ønsket seg vann til, og vi ville jo hjelpe, men fikk problem med strømmen. Jeg måtte faktisk løpe rundt i hele lokalet og flytte på vannkokeren for å få vann til gjestene, men det funket heldigvis, ler hun og legger til at det var særdeles praktiske gjester.
– De flyttet saueskinnene vi har liggende ute til spisende gjester over på benkene vi har. Der la de seg oppå, kikket i været og koste seg. Det var veldig artige gjester og de var veldig fornøyde da de dro, ler hun.

Medarbeiderne på Hildurs tror det var ekstra mange motorsykkelgjester i år. 
– Vi hadde besøk i fjor av en motorsykkelentusiast med egen blogg som blir lest av mange. Vi tror at en del hadde lest om oss der, sier Laila Tilrem.
– Og så har vi jo god parkering, ligger ved hovedveien og er synlig derfra, så det er nok en del som stopper av den grunn, tilføyer Aud Sandnes.
– Det var mange førstegangsgjester her, men også en del som har vært her tidligere. Vi fikk innom folk som godt husket da det var kaktuser og mer tropisk stemning i dette bygget, men det er ti år siden vi bygget om og utvidet her, sier Tilrem.

I siste uke av sommerkafeen på Hildurs ble det svært travel opplevelse for blant andre Jey Porntep Jørgensen på kjøkkenet.
– Vi fikk 106 speidere hit på lunsj, en gruppe som nå avslutter et lengre besøk i Brønnøy. Vi laget mat til alle. Hva vi bar ut på bordene i hovedhuset? Det ble servert blomkålsuppe med kjærlighetsbrød. De virket fornøyde, sier han.
– Sesongen ellers har vært fin, vi har hatt jevnt med besøk og jeg opplever at vi har hatt flere spisende bobilturister i år enn før, sier Isabel L. Moe.

Nå blir sommerkafeen igjen gjort om til kurs- og konferansested og de fleste puster lettet ut over at dagene blir mer forutsigbare, men til tider enda mer arbeidssomme, for det er jammen ikke lenge til førjulstid med julebord og alt annet fint som hører til.
– Men jeg synes det er litt vemodig at sommeren er over. For jeg har vært vikar her og skal til Trondheim og studere. Jeg kommer til å savne folket og stemningen her, sier Ingrid Solli Oppegaard.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Sesongavslutning på Hildurs Urterarium: Fra venstre er Jey Porntep Jørgensen, Aud Sandnes, Iselin Sandnes, Laila J. Tilrem, Isabel L. Moe og Ingrid Solli Oppegaard.