Nes kafe, Bygdetunet på Sømna og Hildurs Urterariums sommerkafe; Vi har besøkt noen av de fine tilbudene vi kan oppleve korte, lyse uker om sommeren. 
– Vi har åpent ut august, sier Hilde-Britt Nilsen på Nes kafe i Vega. 

For ennå i noen dager sommeren 2018 kan du besøke kafeer som åpner dørene for sommergjester fra fjernt og nært.
– Om vi har mange innom? Ja, skinner sola er det som om folk spretter opp av asfalten. Både lokalbefolkning og turister er utrolig flinke til å komme innom, så vi har full fart i sommer, sier kokk Hilde-Britt Nilsen, som vi møter nær E-huset på Nes i Vega.

Der kan vi velge mellom en rekke ulike kakesorter, middagsretter og et godt utvalg med drikke i alle varianter.
– Vi merker forresten at det er vesentlig flere norske turister i år, sier Nilsen, som får ros fra gjester som sitter ved kafebordene.
– Oi, denne kaka hadde deilig sjokoladesmak. For en sjokoladeelsker er dette midt i blinken, sier en kvinnelig gjest som er fra verdensarvøya i vest.

Vi tar turen innom Sømna bygdetun, der sommervikar Hanne Wågan Olsen har mye å gjøre denne lørdagen.
– Vi har åpent her til 10. august, og det er bra med gjester, sier hun og serverer lefse til utenlandske gjester. Det hyggelige bygdetunet gir mange fine opplevelser, og folk tusler rundt før de kjøper seg noe kaldt å drikke og noe å tygge på.
– Det er god stemning her, bekrefter Wågan Olsen, og viser frem noen av de fine sakene du kan kjøpe med deg hjem som minne eller til bruk på tunet.

Lunsjtallerkenen på Hildurs Ureratium

På Hildurs Urterarium vil sommerkafeen ennå være åpen i et par uker til, hvis vi tolker Facebook riktig, og vi har vært innom både for lunsjtallerken og steinovnspizzaen.
– Oi, oi, oi, sier vår feriegjest og smaker viltpate av elg, syltet vegalaks, gravet laks, Bæråscammen med rabarbramarmelade og en suppe som han smiler bredt av. Like begeistret er vår helgegjest som også i år kjøper steinovsnpizza med limonade til.
– Dette bare er så godt, erklærer han, og tar nok en bit.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind