Hva er et KGB-showroom, og hvorfor jobber interiørarkitekt Lise Gullvik på Montèr i Brønnøysund, og ikke på en interiørgigant i Trondeim? Det skal du få svar på her!

Midtinorge.no sin utsendte sitter på myke skinn, på snekret benk med bord på den innholdsrike byggevarebutikken og tømrerbedriften på Salhus i Brønnøysund; Monter Bygg Gros.
– Hva vi ser på her vi sitter? Det er vårt showroom som vi åpnet i september i år. KGB står for kjøkken, garderobe og bad, og på komprimert plass prøver vi å gi de som skal renovere hus, bygge hus eller bare drømme om fremtidige endringer, noe å bli inspirert av og jobbe med, sier hun.

Vi plukker opp en brosjyre og ser at Bocouse Dòr-vinner; kokk Ørjan Johannesen forteller om produktene vi ser like bortenfor oss. Han beskriver nordisk design, sosialt og visuelt kjøkken med arbeidsflate som er enkel å holde ren og med integrerte hvitevarer. Kort sagt enhver husfar, eller husmors drøm.

Men nok om reklame eller denslags. Det vi lurer på er om det er noen vits i å ha denne typen showroom i lille Brønnøysund, når så mange i dag kjører til Ikea for å handle flatpakket håndarbeid?
–  Det som er kjekt for min del er at jeg har jobbet på Ikea Leangen i Trondheim, og var så heldig å få delta i utviklingsprosessen der Ikea skiftet ut hele sitt kjøkkensortiment. Piloten, som var testet ut i Norge, fikk jeg være med på å skissere og jobbe frem, noe som betyr at jeg har inngående kjennskap til Ikea sine produkter. Det kommer godt med når jeg skal forklare forskjellen på flatpakking og mølbelkjøkken. Det er sistnevnte vi har her på Montèr, forklarer hun.

Med nær fem års erfaring fra møbelgiganten og en utdanning som gir arkitekt, bygg og interiør-kunnskap, fikk Gullvik raskt noe å bruke sin arbeidskapasitet på da hun sammen med familien sin for tre år flyttet hjem til Sør-Helgeland.
– Da samboeren min veldig gjerne ville flytte hjem, ble jeg med, og jeg så med skrekk på å plutselig stå i jobb der jeg ikke fikk bruke utdanningen min. Så da tok jeg kontakt med Montèr som godt kunne trenge kompetansen jeg har fått. De takket ja og tok meg inn; og her trives jeg i allsidig jobb, sier Gullvik.
For med bachelor innen interiørarkitekt fra Griffith College i Dublin har hun utdanning innen et spekter av fagområder, som spenner fra kunsthistorie til mekanikk og byggfag.
– Rent praktisk er det mye teknisk tegning jeg jobber med, og da både tegning av hus og hytter, nybygg, garasjer og tilbygg. Men også innen kjøkken for nye husprosjekter, forklarer hun.

Vi spør hva som er kjekkest med å jobbe som interiørarkitekt og får til svar er å jobbe med et prosjekt fra begynnelse til slutt er bra. Gjerne fra noe tegnes og til et hus står ferdig. Men Gullvik deler gjerne en case: Hvordan det foregår når noen skal renovere et hus, og tar kontakt med en interiørarkitekt.
– Et par, som skulle renovere et gammelt hus kom hit. De ønsket seg et nytt kjøkken og forklarte hva de så for seg. Jeg guidet dem gjennom kjøkkenavdelingen, forklarte funksjoner, møbelfronter, hvilke skrog de kunne velge mellom og variasjonen av benkeplater. Vi tegnet opp løsning for dem og lot dem tenke gjennom hva de ønsket seg mest, sier Gullvik.
På neste møte ble tegningene gått gjennom og endringer utført.
– Kort og godt var de fornøyde og vi skrev under kontrakt. Seks uker senere kunne noen av våre snekkere montere kjøkkenet. Det var på plass. Vi hørte aldri noe mer fra de kundene. Noe vi alltid tar som et godt tegn. Er folk fornøyde trenger de ikke ta kontakt igjen,  men ofte får vi tilbakemelding om at de er veldig fornøyde med utførelse og produkter, sier Gullvik.

Vi tar en liten kikkerunde i det nye utstillingsområdet på Salhus i Brønnøysund. Små detaljer appellerer ganske sikkert til den som er opptatt av kjøkken og bad.
– Det er artig å ha vært med på store prosjekter med store aktører, men jeg setter størst pris på å ta del i det som skjer her lokalt der vi trives og bor; Å hjelpe folk i det å få det beste resultatet for dem, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind