Rekebåt ved Kongebrygga i sentrum av Brønnøysund er et kjennetegn for byen og et kjærkomment syn, både for fastboende og besøkende.
– Rekefisket går greit, sier John Ronny Andersen.

Han jobber heltid med reketråling i den 40 fot store trebåten «Eline», som tøffer rundt med en 245 hesters Scania-motor.
– Hun er blitt en veteran nå, for båten er en av de siste trebåtene fra Finnvik Båtbygg i 1989, sier Andersen som kjøpte sin første reketråler i 2005 og tok over «Eline» i 2012.

Vi treffer Andersen i en liten salgspause en fredag og finværdag mot slutten av mai. Han slår av en prat med Trond Hagen på en benk på Kongebrygga.
– Været er så fint at fruen tok en tur på Trælneshatten, sa Hagen, på en av de få soldagene våren 2020.
– Jeg våget ikke å stole på værmeldingene, så jeg har på meg stillongs for sikkerhets skyld, ler Andersen.
– Og jeg ser Trælneshatten fra båten. Jeg liker best å ligge ute på fjorden med båten og se opp på de fine fjellene, tilføyer han.

Godt er det, for reker er så populært lokalt, at Andersen mange fredager opplever kødannelser på brygga når han kommer inn.
– I starten av coronatiden måtte vi ha vakt på landgangen, men folk lærte raskt å holde avstand, så nå går det fint. Jeg synes det er positivt at folk har sittet hjemme og kost seg med reker i disse tidene. Jeg har fått høre at jeg har «berget fredagskvelden» mer enn en gang, sier Andersen.
Han opplever at både lokale og besøkende handler de små skalldyrene av arten tifotkreps fra båten, og reker blitt kjøpt og spist på stedet. Reker er blir tatt med hjem for å trone på bordet sammen med loff, sitron, majones og skummende drikke, og de er gjerne ingrediens i en rekke gode retter fra fiskesuppe til pizza!

Hyggelig med en liten prat i en liten pause. Det var ikke lenge John Ronny Andersen fikk sitte i ro og nyte kaffe i finværet, før neste kunde kom innom for å kjøpe reker. – Endelig kvitt snø og vind, sier han, noe Trond Hagen (t.v) også er glad for.

Andersen har vekkerklokka på 4:00 om morgenen.
– Nja, jeg «sov på» helt til klokka 5:00 i går, men er til vanlig oppe fire!, sier mannen som har drevet med rekefiske fra egen båt i 15 år på grunn av to ting:
– Spenningen og glade kunder. Det er spennende å fiske reker. Noen dager er det masse andre nesten ingenting. Fisket har vært noe bedre nå enn på ei stund, så det har vært noen fine dager. Og så er møtet med kundene veldig fint. Mange er takknemlige, de sier de setter pris på at vi kommer hit, sier Andersen.

Et kjent syn! Det er ikke få kilo eller liter reker som har blitt solgt til helgekos på Helgeland.

Nye kunder kommer innom, hvorpå Andersen og Hagen diskuterer mer om fjord, fjell og natur, og mener at Lofoten er fint, men at ikke noe slår skjærgården her.
– « No har vi glømt snykovet som har vært nylig», så dagen er fin, mener Andersen og bekrefter at kunder er i alle aldre og fra alle steder.
– Mange handler inn reker før de skal på reise, for de de sier rekene blir ferskere enn det folk får tak i mange steder. Og det som er artig er å se at småkarene som er med foreldrene og handler vokser opp og kommer og handler selv. Da blir jeg glad. Det har jo blitt en tradisjon i den familien!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

– Rekefisket er spennende. Noen perioder er det mye, andre perioder, ja… Uansett er det flott å ligge på fjorden og se opp på flotte fjell, sier John Ronny Andersen.