Alt fra små barn med pinnevaffel i hånda, til en blid kar som solgte kveite var å se da Jul i Brønnøysund ble arrangert i helga. Telt rigget for julestemning, søte kaker og smultringer gledet hjerter – og ungdomsbedrift sto for en av de hyggelige bodene.

For fra Brønnøysund videregående skole kunne vi møte ungdomsbedriften Jæft, som fristet med blant annet karameller, brød og pepperkaker.
– Det er litt kaldt, men ganske artig å stå her og selge, sa Ida Anderssson, Roy Cato Amundsen og Veslemøy Karlsen, som like etterpå fikk en kunde som vile kjøpe sjakkrutete småkaker – og gjerne ett brød.

Monica Olsvik sammen med barna Saga og Villemo var blant de mange som koste i teltet på Jul i Brønnøysund.

Hurtigruteturistene flokket i gata

Flere av kremmerne nevnte at det ble ekstra god stemning og mye folkeliv da turistene fra Hurtigruten tok turen i Brønnøysunds gater.
– Det var mange som stoppet her, og de ville kjøpe gløgg. Det var koselig da gatene ble fylt opp med folk, sier Siv Heimstad, som denne gangen hadde med seg en rekke hjemmeproduserte saker, alt fra trevarer til spiselige saker.
– Jeg vil kjøpe med meg hjemmelaget gløgg, sa en dame, og undret på om de søte havrekulene også smakte søtt.

Brønnøysund musikkorps, sedvanlig og dyktig ledet av Hans Kristian Edvardsen.

Tar gjerne en snarvei

Kremmere fra Vega, Sømna og Brønnøy var å se i gata, med sylte, pølser og gravet laks. Flere solgte småkaker, Olivier Raymond Roussel hadde med flere sorter – og noen kaketyper i tillegg.
– Jeg tar gjerne en snarvei i julebaksten når jeg finner skikkelig hjemmelagete kaker, sa en dame, som like etterpå tok en stopp i gata for å høre på Brønnøysund musikkorps. De sørget for julesanger og minikonsert som ga dans i gata – noe som sikkert var lurt – for det er ikke ofte det er temperaturer ned mot kalde ti i denne byen.
– Det burde ha vært sånne boder og telt i Brønnøysund i hele desember, sa samme dame, som etterpå stilte seg i kø for å kjøpe smultringer.

Litt varmere i teltet

På grunn av iskaldt, vakkert vintervær, var det mange som trakk inn på kafeer i nærheten, eller gikk inn i teltet som arrangørene Brønnøysund Handelstandsforening hadde satt opp. Matheo Torgvær var engasjert for blant annet å ha kontroll på musikken.
– Det har jeg aldri gjort før, men det går da bra, sa han.
– Det har vært bra med folkeliv og vi er fornøyde, sa Per Børre Olsen fra handelstandsforeningen lørdag.
– Dette er artig og vi har kjøpt vaffel på pinne. Det smakte vaffel, sier Saga og Villemo, som hadde med seg mamma Monica Olsvik.
– Det er hyggelig med sånne dager, samstemte mammaen, og tok med seg de to ut i vinterværet igjen.
Jul i Brønnøysund ble arrangert fra 9 – 11. desember.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Siv Heimstad solgte gløgg, og fikk mange handlende fra Hurtigruten. – De skapte ekstra liv i gata, sier hun.