Vi vet ikke egentlig om vi har dekning for overskriften, men Sletterkulo Bowling i Sandnessjøen viste seg å ha et særdeles treffende og godt navn.
– Ja, vi måtte jo ha et artig navn, og da dukket dette opp, sier driverne Børge Ness og Espen Kristiansen.

Vinteren 2017 åpnet de to dørene til en bowlinghall som hadde vært lukket en tid. I den forbindelse kan man tenke seg at det var to bowlingentusiaster som trillet fargerike kuler på plass i stativet for oppstart og artig spill.
– Eh, nei. Vi hadde knapt prøvd å bowle selv, men hadde begge to god erfaring fra serviceyrker og var mellom to jobber. Så da så vi muligheten for å skape vår egen arbeidsplass. Vi hev oss rundt, brukte et par måneder på å shine stedet opp, kjøpte utstyr og var i gang. Vi hadde egentlig ikke peiling, men har utført learning by doing. Og vi har fått det til, sier Ness, til høyre på foto.

På lokal dialekt betyr å sletre å kaste noe litt upresist og en kikk inn i bowlinghallen med åtte baner viser at navnet passer godt: Her ser vi både strike og rennetreff i fin stil.
– Det er kjekt å være her, og ja, det der siste kastet var ikke helt bra, sier en blid gjest, og ser kompisen kaste ei blåblå kule til spare.
Men det er mer å aktivisere seg med i lokalene enn bowling.
– Vi har biljard, dart som er online og vi har to shuffle board. Sistnevnte er en slags minicurling og er kjempepopulært blant annet i Oslo. Det har ikke tatt av ennå her, men det kan skje, sier Kristiansen og viser hvordan det sankes poeng på bordet.

En kvinnelig kunde bestiller seg mat fra en meny som inneholder overraskende mye; fra tempura-grønnsaker til burgere og amerikanske pannekaker.
– Om vi selger noe mat? Det er faktisk halvparten av omsetningen vår, og folk kommer gjerne tilbake og kjøper mer av våre hjemmelagete nuggets og løkringer. Vi lager dressingene selv, og tester stadig ut noe nytt, sier Ness og henter drikke til en annen kunde.
– Vi har skjenkebevilling her, men det er i helgene, tilføyer han.

En plakat viser at de kjører konkurranser med magic numbers, noe som for heldige spillere kan gi premie som rib-tur eller mer spill.
– Vi ønsker å vises, så vi kjører en del konkurranser. Men vi har også faste spillere her; Syv søstre bowlingklubb som de seneste månedene har fått flere medlemmer. Og så har vi en egen bedriftsliga her som kaller seg for Sletterligaen, sier Ness, og bekrefter at det er mye å jobb å ha egen bedrift.
– Vi er ikke hjemme før tre om natta i helgene, men om det er mye arbeid er det mange oppturer. Som det å ikke være del av en kjede, være våre egne sjefer og å være fri!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre