4 C
Brønnøysund
søndag, oktober 17, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringsliv- Det må være ferskt! Hver dag!

– Det må være ferskt! Hver dag!

-

Steffen Widding og Cristian Tanase kokkelerer frem nok en japansk rett og får spørsmål om man kan velge hvor sterk kryddersmaken skal være.
– Vi har spicy, very spicy og oh, my God you’re crazy, smiler Tanase på Otaku Diner.

Brønnøysund fikk 18. desember 2020 noe så spesielt som et spisested som lager japanske retter med tilhørende dessert fra bunnen av.
– Streetfood! Og ferskt ja, alt må være ferskt. Kyllingen her er panert med egenproduserte brødsmuler og en røre som lages ny hver morgen. Kyllingskroget brukes til å koke kraft for vår faste rett; ramen. Det er en opprinnelig kinesisk, så kjent japansk rett med nudler og andre godsaker, tilføyer Tanase.

Otaku Diner åpnet like før jul 2020.

Vi finner ikke meny på disken, og forstår at det har sammenheng nettopp med det å produsere fortløpende.
– Vi har ikke alltid samme meny klokken tolv som klokken seks, fordi vi konsentrerer oss om noen få retter, men bytter hele tiden ut. Både ut fra tilgang på råvarer og på grunn av at vi ønsker å teste forskjellige ting, forklarer Widding, som i likhet med Tanase er bosatt i Brønnøy.
– Jeg kommer opprinnelig fra Romania, men har rukket å jobbe på en rekke spisesteder i området på de åtte årene jeg har bodd her, forklarer Tanase.

I sving på kjøkkenet og bak disken: Fra venstre er Cristian Tanase, Steffen Widding og Mia Therese Aasen Sletaune.

Felles for de begge er at dette er første gang de er gründere, og det beskrives som en omfattende prosess.
– Vi startet med «shoestring bugdet» og hadde råd til ovner, lage særpreg på vegger, kjøpe lamper og noe annet utstyr. Det vi ikke hadde råd til var nye sitteplasser og å få vårt særpreg på resten av spisestedet. Det skal vi gjøre fortløpende. Nå jobber vi med å få laget benker med puter og veggesystem, forklarer Tanase.
– Det aller beste med å starte opp på denne måten, at det er godt å bestemme selv. Hvordan vi vil ha det, menyen og hvordan vi skal jobbe, tilføyer Widding, som blant annet har erfaring i kokkeyrket fra Radisson SAS i Bodø.

De jobber fremover blant annet med å skaffe kartonger til bruk for ta-med-hjem mat, meny, innhold og ikke minst bestilling av råvarene.
– De første ukene, da vi startet var det helt vanvittig pågang. Men restriksjonene som er lagt nå gjør det roligere, litt for stille, sier Tanase, som har klart mål for 2021.
– Det blir å overleve! Det er brutalt, men så enkelt!
Han putter nok en panert kylling i frityren. Det freser og syder. Snart er en kylling katsuburger på tallerkenen.

Ulike retter: En panert kylling kommer rett fra frityren og er så sprø, så sprø.

En kunde lurer på om det er mulig å få passe sterkt krydret mat.
– Jo, vi tilpasser etter hva kunden ønsker. Vi har laget egne chilliblandinger som står på bordene, og jeg testet ut en miks av tre typer chilli før i dag. Leppene mine brenner fortsatt, sier Tanase. Han står bak disken sammen med en av flere unge ansatte; som går på videregående skole i Brønnøysund.
– Jeg tar restaurant- og matfag, så det passer fint å få prøve ut å være her. Jeg kjente ikke noe til japansk mat da jeg startet her, men det var artig å lære noe nytt, fint å øve, sier Mia Therese Aasen Sletaune. Med presise bevegelser rydder hun et bord, smiler til gjester og returnerer bak disken.

Streetstyle: Sør på Amfi Brønnøysund finner du en ganske annen type spisested enn ellers i området.

Janne Lise Aasvang Karlsen fra midtinorge.no er en av kundene denne dagen, og hun velger å kjøpe ramen. Det er kun et ledig bord, men det holder det.
– Marinerte egg, sjøgress, roastbeef, purreløk og nudler. Spennende, sier hun og tar en smak. På nabobordet sitter tre karer som ser svært blide ut.
– Dette var veldig god mat, nikker de tre, og tusler bort for en prat med driverne før de drar.
– Jeg er enig med de andre gjestene. Dette smakte godt, krafta er helt nydelig, dette er tydelig ferske nudler og chillisausen var delikat. Lurer på hva de har i den, sier Åsvang Karlsen.

Ramen er en kjent asiatisk rett og har kraft og nudler som hovedingrediens. Marinerte egg gjør seg godt i kraft laget fra bunnen av. Med ferske nudler og roastbeef er det et solid måltid.

Hun får noen hint fra Tanase, som ikke røper riktig alt, for yrkeshemmeligheter skal man ha.
– Men hva navnet på bedriften betyr er ingen hemmelighet; Otaku er nerd på japansk noe som passer for oss, ler han og bekrefter at de både har rukket å få stamgjester og at det allerede er favoritter innen rettene.
– Ramen blir fast på menyen, det er det ikke tvil om. I tillegg har kaffegeleen vi lager selv vært en stor suksess. Vi trodde ikke at den skulle bli så populær, sier Widding, som anbefaler en liten dæsj chilli fra flasken på bordet i bollen med ramen, men bare en liten…

Sterke saker, det røde er chilli…

De to har ikke varmrettene klare før til lunsjtid, naturlig nok når rettene lages på stedet og ikke fra poser og bokser,  men mange kommer innom for kaffe og lett tiltygg, for her er det åpent så lenge Amfi Brønnøysund har åpent.
– Dette var et sårt tiltrengt tilskudd til spisestedene lokalt. Uformelt, annen type mat, åpent når vi er sultne. Utrolig sympatisk, mener Åsvang Karlsen, og avslutter en solid porsjon ramen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Steffen Widding og Cristian Tanase står bak det nye spisestedet Otaku Diner AS i Brønnøysund. – Oppstarten var helt vanvittig bra, og vi har fått bare hyggelige tilbakemeldinger, sier de to.
Forrige artikkelKampen om Campus Nesna
Neste artikkelNok en omsetningsrekord