Familien fra Østerrike fløy inn til Brønnøysund sammen med Boomtown Rats sommeren 2018, og opplevde finvær, festival og festlig lag. Men aller best likte Julia Posch besøk i lokale barnehager!

Høsten er fin tid – også for ettertanke, og barnehagelæreren Posch, har gjennomgått inntrykk hun fikk som gjest hos familie i Brønnøysund, men også som turist.
– Det var fine dager, og det er vakkert med de mange øyene rundt Brønnøysund, sier Posch, som blant annet badet på Eidem-stranda på verdensarvøya Vega og klatret på toppen av Torghatten i Brønnøy.

Posch besøkte Merethe Paulsen Blomstervik og hennes familie i Brønnøysund, det andre besøket i Norge.
–  Jeg har et godt inntrykk av Brønnøysund-samfunnet. Selv om mange ungdommer har flyttet til Trondheim, Bergen eller andre store byer for å studere eller arbeide, syns jeg det er flott at de kommer hjem, og har både den årlige Rootsfestivalen om sommeren og julehøytiden som treffpunkt. Det er som en stor familie, hvor alle kjenner alle, sier Posch, som satte stor pris på lokalkjøpt ovnsbakt laks og hun fikk faktisk fisket selv fra småbåt.
– Merethe, som jeg ser på som min tante, var utvekslingselev hos mine besteforeldre og våre familier har holdt kontakt gjennom 30 år. Jeg er betatt av den norske gjestfriheten, sier hun.

Inntrykk gjorde også festivalen som mange ser frem til i Brønnøysund hver sommer, men det var ikke Julia Posch som traff Boomtown Rats, men hennes tante Irene Musyl.
– Tante kom om bord i flyet på Værnes utenfor Trondheim. Hun ble sittende like ved en i bandet Boomtown Rats, og bortenfor satt Bob Geldof. Det morsomme var at hun ikke forsto hvem hun delte fly med, bare at det var en del engelsktalende om bord i flyet. Ekstra stas var det at hun fikk veiledning fra et bandmedlem da hun skulle ta foto ut av flyvinduet. Han ga henne tips til å få best mulig bilde. Det ble mye latter da vi i etterkant kunne fortelle henne hvem hun delte fly med, for vi møtte alle på flyplassen og forsto hvem de hyggelige karene var, sier Posch.

Hun er glad i festivaler, og sier Rootsfestivalen i Brønnøysund var fin å delta på.
– Vi likte godt å være på festivalen, men kanskje aller best å være i teltet på dagtid, for da var det folk i alle aldersgrupper tilstede. Musikken var særlig bra da, synes hun og beskriver festivalkulturen i Østerrike.
– Vi har en rekke gode festivaler året rundt. Vi drar i campingvogn. Vi overnatter i telt. Min favoritt er en musikkfestival kalt Frequency. Anbefales hvis dere er i Østerrike, sier Posch som i september var på en samling i hjemlandet.
– I en ni hundre år gammel borg kalt Altenburg. Vi hørte på musikk, laget bål og pinnebrød og storkoste oss!

Posch er pedagogisk leder i en barnehage i Østerrike. Hun valgte å kombinere ferie med innslag av jobb. Hun vurderer å starte opp privat barnehage i Østerrike og ville se organisering og aktiviteter for barna.
– Jeg er veldig takknemlig for at vi – min venninne Sophia og jeg – fikk muligheten til å besøke Salhus barnehage og Fjellsøya barnehage. Det jeg likte mest med disse besøkene, var at barna tilbrakte mesteparten av tida ute. At de der får lov til å være utforskende barn som lærer hva de kan gjøre ute i naturen, uten at voksne beskytter dem hele tiden. Jeg syns det er veldig flott at nesten alle lekeapparatene der består av hverdagsgjenstander, som vi så i den private barnehagen: En «huskeplanke» som var lagd av en gammel trebåt og en klatrehage ganske enkelt bygd opp av tau som etter ønske fra barna til kan forandres på. Det naturnære arbeidet med barna gjorde vel det største inntrykket på meg, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Julia Posch fra Østerrike deler noen av sine høydepunkter fra besøk midt i Norge i sommer. Her sammen med Torgard Skipsfjord, som er en av sønnene i familien Julia besøkte.