14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemOpplevelser- Dette er et kjempetilbud

– Dette er et kjempetilbud

-

Luftslottet er navnet på den flotte utfartsstedet Vik-Husand Grunneierlag har skapt på Stein turområde i Sømna.
– Jeg er på denne hytta for første gang og her er det så flott at nå skal kaffen nytes med utsyn, sier Malin Tønder.

Naturen sørger for opplevelser på turen

Ikke mange minuttene før gikk vi forbi mosegrønn skog, grønn selv i april. Vi gikk bak noen unge karer som hoppet, løp og spratt seg opp steinstien, over ei trebru, ble tørste og tok seg en god sup av vannet som renner i bekk fra Steinsvannet og som blidt lurte på hvorfor vi gikk på tur i området.

Det er enkelt å svare på, for vi har hørt så mye skryt om dette området, at vi ville oppleve det selv. Vi ville gjerne se hytta som i august 2020 ble høytidelig åpnet av ordføreren i kommunen. En kort og tidvis intens gåtur var det som skulle til før utsiktshytta var i sikte. Et par koste seg med lunsjen sin på den rause platten og inne fra hytta hørte vil latter fra to damer som hadde gjort en ryddejobb.
– Ja, nå er påsken kastet ut og ny pynt er kommet inn, sa Wenche Fjerdingøy.

Wenche Fjerdingøy er en av de mange som benytter og tar vare på Luftslottet. – Hvem som leder an i arbeidet? Tove Rørmark er leder for Vik-Husand Grunneierlag, og de står på, sier hun. 

Hun er en av de mange lokale menneskene som har stått på i dugnadsånd for å få på plass hytta, en dugnadsånd som fortsetter i det at hytta tas vare på, det er vann til å koke seg kaffe på den dugelige vedovnen i hytta, og på bordet er påskepynt erstattet med lys og stæsj.
– Til påske fylte vi et svært påskeegg med godsaker og bar opp hit. Det kom mange kommentarer fra folk som hadde gått opp hit og funnet seg en liten godbit på turen. Det satte mange pris på, det ser vi av kommentarene i hytteboka, sier Fjerdingøy.

Utsikt og ro, mulighet til å stanse her, eller ta turen videre opp på Kjørsvikfjellet.

De to damene tusler ut med kaffekoppen. De setter seg på et utsiktspunkt av de mange rundt hytta.
– Det er altså første gang jeg er her, og dette er et sted det må være fint å ta med seg unger, for det er ikke en uoverkommelig tur, sier Malin Tønder.
Vi kommenterer den flotte platten, og Fjerdingøy forklarer at hytta ble i deler fraktet opp med helikopter, mens treplatten ble snekret etterpå. Og dugnadsfolk sørget for å få opp materialet. En og en plank!
– Det er lagt ned mye arbeid her, men det er jo vits i når så mange bruker stedet og koser seg her. Dette er jo et kjempetilbud, sier Fjerdingøy.

Hun legger til at de har det meste de trenger på hytta, og hit kommer folk hele året, for det tar ikke lang tid å få fyr og varme, og å ta med seg noen vedskiver i sekken er overkommelig for de fleste.
– Det jeg håper å få se her oppe er et panoramabilde av det vi ser fra hytta, der øyene ute i havet er merket med navn. Det hadde vært artig å vite for de som kommer hit, synes hun.

Utsikt mot vest

En glad gjeng besøkende fra Brønnøysund stopper på Luftslottet på tur opp til Steinsvannet – der blikkstille vann speiler Kjørsvikfjellet. Et fjell som ser fristende ut å ta turen til i det fine aprilværet.
– Nja, det ser nært ut, men er nok en litt mer krevende tur enn Luftslottet. Det er rundt en halv kilometer fra parkeringsplassen til vannet her, og rundt fire kilometer til toppen. Den ligger på 495 meter og gir en finfin utsikt, sier en lokalkjent.

Steinsvatnet i aprilsol.

På tur ned diskuterer vi hytteboka, som på halvannet år hadde fått mange hilsener. En var fra en fransk besøkende » Et slikt sted, med en slik utsikt er en drøm for alle som elsker å gå tur. Tusen takk for at dere deler».

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Hytteboka er flittig brukt, og viser hvor mye stedet blir satt pris på.