14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemNæringsliv- Dette er sinnssykt artig og vi elsker restaurantbransjen!

– Dette er sinnssykt artig og vi elsker restaurantbransjen!

-

Det sier eierne av Svang restaurant og vinbar i Storgata i Brønnøysund. Vi møter dem i nye lokaler, der vi prøver ut restauranten, lunsjtilbudet og ikke minst baren som skulle gi oss langt flere overraskelser enn kule godsmaksdrinker med bobler og røyk.

Mario Ortega Quiroga, Atle Strand Karlsen og Maciej Cirin har i årrekke kilt smaksløker og gitt visuelle fester på Svang – noe sosiale mediers tilbakemeldinger gir stor gjenklang av; men å åpne et større tilbud i helt nye lokaler der restauranten tar opp mot 60 gjester og der vinbaren har plass til i overkant av 40, kan være både krevende og spennende.
– Vi har ikke landet helt ennå. Det er bare å si. Men dette er sinnsykt artig og responsen er overveldende, sier Atle Strand Karlsen en fredag kveld der oksetartarene bæres ut på rekke og rad.

Fra stedet åpnet med sin beliggenhet nord for Havnesenteret en spennende dag i juli, har tempoet vært på topp for sommercrewet, som består av atskillig flere enn de 8 fast ansatte med lærlinger.
– Åpningen har vært kaotisk på en god måte. Vi åpnet på en helg før Rootsfestivalen med byen full av folk. Looking for trøbbel liksom, ler Mario Ortega Quiroga, som synes det er godt å kjenne på at Svang restaurant og vinbar er med på å sette Brønnøysund på matkartet.
– Vi føler at vi gjør noe positivt for byen og for meg er det mest artige med å drive Svang å ha hobbyen som levebrød. Vi alle elsker restaurantbransjen, så det er stas å se at gjestene bestandig kommer tilbake, sier han.

Mario Ortega Quiroga forklarer at kunstneren Camilla Orvik er deres valg for utsmykning.

Mario Ortega Quiroga gjør klar nok en bordsetting og forklarer at menyen til lunsj og bar byttes om rundt en gang i måneden.
– Restaurantmenyen er en «blindmeny», det betyr at vi bytter ut en del ut fra råvarer og dagsform, men det hele rundt en gang i måneden, sier han og vi ser på nettsidene at de har fireretters – og syvrettersmeny som fast takst. Men så står det også at det er mulig å leie selskapslokaler, for «den gamle Svang» litt lengre bort i Storgata eksisterer fortsatt, og skal brukes naturlig nok på annen måte enn før.
– Vi tester ut fremover hvordan alt blir, for eksempel baren går fint nå på sommeren, men det spørs om dette er et stort nok sted til at vi kan ha en bartender ellers i året. Heldigvis var vi heldige å få inn folk som er dyktige både bartendere og servitører, og da er vi der vi må være, sier han.

Mannen i eiertrioen som har sørget for designet – som stadig kommenteres av gjestene – heter Maciej Cirin og smiler bredt når vi spør om det var vanskelig å skape soner og interiør ut fra betong og glass.
– He, he. Da jeg begynte å jobbe med dette, var dette en grusplass og det jeg syntes var mest vanskelig var å dele inn plassen for restaurant, kjøkken, lager og andre fasciliteter. Mye kom av seg selv; kjøkkenet hadde mye stål, og da ble det naturlig å komplementere med stoffmøbler, masse planter og tre i ulike varianter som disse spilene i eik, sier han om vegg nær inngangsparti i både øst og sør.
Maciej Cirin ønsket seg et svart tak, for å gi lun følelse og han er veldig glad i grønntoner.
– Disse grønne flisene i kjøkkenet er jeg spesielt glad for, de fikk vi hjelp til å finne via en designstudent i Oslo, sier han og nikker når vi kommenterer de kule speilene på toalettene.
– Jeg ønsket en mørk hule med gullfarger der. Det ble nokså bra, sier han.

Det var også glimt å se av kunstneren Camilla Orvik i baren.

Noe annet som får kommentarer er kunsten på veggene som er ved brønnøykunstneren Camilla Orvik.
– Dette bildet i restauranten skal faktisk byttes ut med et større av Camilla. Grunnen til at vi valgte henne til å smykke ut veggene er en kombinasjon. Vi er glade for at hun er lokal, men kanskje enda viktigere er at hun er veldig flink og har bilder som passer vårt fargespill. Hun lager harmoniske bilder og hun leverer, sier Mario Ortega Quiroga, og får nye gjester som ønsker å få et bort med utsikt mot havet – for her er det mulighet for uteservering i byens lille travle hovedgate, eller å sitte inne og studere sundet over sjømat.

En av lunsjrettene i juli

For nettopp det med mat fra sjøen var det store temaet da midtinorge.no besøkte restauranten til middag og lunsj, først sammen i en gruppe med en kokk som raskt kommenterte det åpne kjøkkenet der vi ser hva som kokkeleres og skapes.
– Det er så rent her, så innbydende, og maten er jammen meg like visuelt appetittvekkende, sier han og smaker første av fire retter denne kvelden; en grillet oksetartar.
– Det rå kjøttet er fantastisk, sier han og fortsetter med en kveite med en saus laget på sikrogn og gressløk.
– Nydelig, brennfersk fisk. Helt perfekt stekt, sier han og smaker nok en gang på sausen.
– Her er det vellykket fra første til siste bit.

Superlativene fortsetter gjennom hele måltidet, som også består av grillet kjøtt med sesongriktig tilbehør og en mandelkake med blant annet sjokolademousse.
– Det eneste jeg vil rope ut høyt er at sjokolademoussen er best og den vil jeg ha mye, mye mer av, sier ei ved bordet, og får smilenikk fra de andre.
Lunsjbesøket ved Svang restaurant og vinbar som av vår spisepartner oppsummeres i en enkel setning: Perfekt lunsjmeny som har stor vekt på sjøens godsaker, men som også tilbyr en dugelig kjøttrett.
– Og denne fiskesuppa var helt nydelig, høres det fra andre siden av bordet.

– Åh, kul design på baren, sier en gjest som passerer.

Det som midtinorge.no var riktig spent på var baren, for med egen barmeny og signaturdrink kalt G&T grønn Svang, kjenner vi at trangen til å smake stiger og vi kjøper en drink av de to polske medarbeiderne som er klare for å gi oss både smaksopplevelse og forklaring på hva vi får.
– Dette er gin og tonic i vår vri med fransk chartreuse, der du får agurkskum på toppen, forklarer Michalina og Jacek og skyver over et glass med biter av agurk. Smaken er sterk, frisk og spennende, og blir en oppfriskende start før en whiskybasert bjørnebærfristelse og ikke minst en drink som får vår medgjest til å blogge iherdig; en drink som for oss kanskje blir litt fjern; Pornstar martini, men som inneholder en egenlaget pasjonsfruktgele, pasjonsfruktpurè, prosecco og vodka, og et kult show.

For her blir en boble med røyk plassert på toppen av drinken, boblen sprekker etter ei lita stund, og gir svevende røyk.
Det som ikke er svevende er det gode håndverket til våre polske bartendere, som også til vår gledelige overraskelse viste seg å ha med seg gode historier og fortelle mer om drikke og opprinnelse til det vi får servert.
Så kan alle besøkene i restauranten, til lunsj og i bar oppsummeres på denne måten, som også ble uttalt av en av gjestene; Dette er en total restaurantopplevelse og folket som jobber her og servicen overgår nesten maten!
Til et slikt utsagn smiler de to polske medarbeiderne blidt.
– Det vi synes er skikkelig gøy her er at det er folk fra hele verden som jobber her, et skikkelig artig miljø, sier de.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Et glimt fra Svang restaurant og vinbar fra kveldstid i bybildet i Brønnøysund.