Som alltid er noen på jakt etter bolig, mens andre av ulike grunner selger husdrømmen. En som selger bolig i Sømna i Helgeland er Ruben Johansen.
– Huset kan kanskje passe enda bedre som feriehus enn som bolighus; Da jeg kjøpte her var kjelleren full av noe feriefolk bruker med glede, sier han.

For fire år siden ønsket Ruben Johansen å finne seg en enebolig og valgte å flytte fra Brønnøy til Sømna, der prisnivået er noe lavere enn i nærmeste lille by; Brønnøysund.
– Siden jeg er håndverker var det naturlig å kjøpe bolig som har behov for noe renovering, og jeg rakk å komme et stykke i gang før omstendigheter krever at jeg flytter tilbake til Brønnøysund. Jeg bodde her i drøye tre år og har trivdes godt, sier han om tiden i boligen som er knyttet til polfareren Paul Knutsen. Knutsen var med Otto Sverdrup og Roald Amundsen på henholdsvis redningstokt og ekspedisjon på «Maud» i 1918.
– Litt av den drøye tre mål store tomta ligger opp mot den lille parken viet Knutsens minne, men parken er ikke til hinder for å utnytte hele tomta, som ligger midt ved butikk og skole i tettstedet Berg, forklarer han.

Håper på feriefarere

Ruben Johansen har blitt vant å presentere huset og omgivelsene rundt, for huset har vært til salgs i ett år.
– Det skulle ikke bli enkelt å få solgt huset, men jeg har interessenter, og jeg har også tro på at dette huset kan være av interesse for flere typer aktører. Ikke minst kan det være fint som feriebolig, for her er det veldig stor kjeller. Den var faktisk fylt av kajakker da jeg kjøpte her, så jeg kan garantere at det er rom nok for de som trenger boltreplass for hobbyer, ler han og får selvsagt lov til å komme med noen superlativer om området rundt Berg.
– Dette stedet er like ved havet, det er få minutter til skiløypene i Kvervet og små fjelltopper er det på alle kanter. Kort sagt, dette området har helårs aktiviteter, også for de aktive, sier han.

Ruben Johansen henter nok ei flytteeske.

Renovering må til

Så er Johansen ærlig om at huset har sine uoppfylte behov for fornying.
– Det elektriske må skiftes ut og flere rom har godt av en renovering, men vi har levd greit med kjøkken og bad som ikke er av aller siste tidsepoke. Megleren jeg bruker; Rede; har hatt inne flere på visning, men om prisen er overkommelig for selv enslige med barn, har så langt ikke noen ønsket å ta på seg renoveringen som gjør huset tidsriktig. Jeg håper det dukker opp noen som ser det enorme potensialet som er her. Det er ikke alltid enkelt å få ta i tre mål store eiendommer midt i et tettsted, sier han og reflekterer rundt hva eiendomsutviklere kunne fått til på en slik tomt.
– Men drømmen er at en eller annen person eller familie kjøper eiendommen, eller at noen som har lyst til å feriere her finner sitt sommerparadis, sier Johansen, før han lemper ei flytteeske ut via kjøkkeninngangen.

Kristoffer Bjørnvik er eiendomsmekler i Brønnøysund. Han har et interessant område å selge boliger i, som spenner fra øyer i verdensarvområdet Vega til midt i Brønnøysund sentrum.

Riktig tid og tålmodighet

En liten tur innom eiendomsmegler Kristoffer Bjørnvik i Rede avdeling Brønnøysund bekrefter at markedet er som det bruker å være – selv ett år etter at det kom nye regler om selgers og kjøpers ansvar ved boligsalg i Norge.
– Markedet isolert sett er ganske bra og så må man huske på at det er små marked vi snakker om. For mange handler det om flaks og timing for å få solgt boligen til den ønskede prisen. Det er enkelte ganger behov for å ha et lengre tidsperspektiv for salg, forklarer han.
En kikk på finn.no viser at det fra Steinkjer til Mo i Rana er under 500 boliger til salgs i mars 2023, 54 til salgs i Brønnøy og åtte til salgs i Sømna. Ifølge Bjørnvik bruker de aller fleste meglerne denne aktøren for å vise frem boliger.

Unike steder – unike opplevelser

Men enkelte ganger står kjøperne i kø når en eiendom kommer for salg.
– Jo, det er kjekt å se at selger raskt får gjort unna salget, men for min del er de aller artigste oppdragene de som er på spesielle steder: Som da en eiendom ble solgt i Hysværøyene i Vega – et sted hvor det kreves en god båttur før man er fremme. Det er også noe spennende som kommer til salgs her snart, men det kan jeg ikke si noe mer om nå, sier megler Bjørnvik, som i disse dager avslutter et salg.
– Det har vært budrunde i dag på et hus som ble lagt ut i desember. Det ser ut til at det blir en bra pris, sier han.

Nye regler ett år etter

Ifølge Bjørnvik takler både selgere og kjøpere godt reglene som kom i januar 2022 om ansvar ved boligsalg.
– Det er mer dokumentasjon enn før og kort sagt skal dette gjøre kjøpet og salget tryggere for alle parter. I dag må selger dokumentere tilstanden til boligen bedre enn før og det kreves at kjøper har satt seg inn i dokumentasjonen kalt tilstandsrapport, utdyper han.
I det vi forlater lokalene til Rede, som holder til i Havnesenteret i Brønnøysund, gir Bjørnvik ros til fellesskapet i senteret.
– Her er det mye trivelige folk. Jeg trives kjempebra her, sier han.

Ventetid mot sommer

Utenfor boligen som skal selges på Berg i Sømna plasserer Ruben Johansen flyttekasser på bilhengeren. Han koster bort litt snø av døra før han setter seg inn i bilen.
– Jeg håper på salg snart, men det går fint å vente. Det viktigste er at noen ser mon i dette!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Ruben Johansen foran inngangen til huset han har bodd i på Berg i Sømna de seneste årene. – Jeg rakk å renovere en del, og jeg har trivdes godt her, sier mannen som er en av minst åtte husselgere i kommunen i mars 2023.