14 C
Brønnøysund
søndag, september 26, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringslivEn restauratør takker for turen!

En restauratør takker for turen!

-

Hvor mange ganger han har laget mat på ferja mellom Igerøy og Horn i løpet av 20 år går sikkert an å regne ut, men Per-Hermand Mortensen kan neppe vite hvor mange mettfornøyde smil han har sørget for i løpet av årene. Tirsdag 31. august har han sin siste restauratørtur på denne båten!

Vår utsikt til måltidet på en av sommerens måltider på ferja mellom Igerøy og Horn.

Vi er på MF Hornstind og gjør som mange andre; rekker å spise en dugelig middag på de rundt 50 minuttene overfarten tar. En sjåfør får ikke rost maten nok; «Han Per-Hermand laga beste maten, helt garantert beste» og køen sier sitt; Her skal det handles fersk spise.
– Middag med dessert, ja visst, sier han og får rykende varm mat på tallerkener – og henter fram kald dessert fra kjøla.

Per-Hermand Mortensen i kjent arbeidsform.

Men nå er altså en æra over; en tid der etterlengtet husmannskost med opphav Vega gjerne har vært regelen om bord.
– Det har gått mye i fisk, seibiff, torsk og bacalao. Sjåførene har vært mest glade i bacalaoen, så den har det gått mye av! Også kjøttretter har ofte vært laga her; som kjøttkakene og karbonadene. Eplekaka er laget av meg, ja! Det har vært populært, sier han, og serverer dagens.

Raust og godt.

Vi savner bare hvit duk på bordet, så er det fest. Tausheten senker seg ved bordet og vi lurer på om vi rekker en siste tur før han slutter. Turen er snart ferdig og de farende går tilbake i bilene sine.
Mortensen gjør seg ferdig med serveringen og henter seg en kopp kaffe. Han finner en gammel kjenning og slår av en rask prat og tar med seg kopper tilbake til vask.

En rask kaffe, en kjapp prat!

Hva Mortensen skal gjøre nå, når andre tar over driften av kafeen er bestemt, men hvor han skal jobbe er ikke på plass ennå.
– Jeg skal ta sikkerhetskurs og så kommer jeg til å søke jobber. Jeg ser for meg at det blir på en båt langs kysten, men det kan bli annet også, mest sannsynlig båt, sier han og bekrefter at han kommer til å savne livet på ferja mellom Igerøy og Horn.
– Jeg kommer til å savne mannskapet jeg har jobbet med, alle de hyggelige kundene. Det har vært mange faste pendlende som har vært flinke og handla middag. De vil jeg så gjerne få hilse til og takke!

Han forsvinner for å gjøre ryddejobben. Sjåføren vi møtte i køen går ned samtidig som oss. Han smiler.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534 

Siste dag som driver på ferja mellom Igerøy og Horn: Per-Hermand Mortensen serverer siste kopp kaffe tirsdag 31. august. – Han har vært god å ha her, sier en av yrkessjåførene vi møter på tur.