Hanne Arntzen, driver av Handelsstedet Forvik, kom seg gjennom nåløyet for å få kokkehjelp i sommer, for bransjen har skreket etter ressurser.
– Å hente inn kokk fra Estland betydde grundig byråkrati, men vi gjennomførte, og fikk bra sesong!

Hanne Arntzen sammen med datteren Isa Johanne Arntzen Johansen, som var del av arbeidsteamet også denne sommeren.

Arntzen driver et kaffebrenneri med butikk og kafe på Forvik i Vevelstad og har blant annet vært samarbeidspartner med Rootsfestivalen i mange år og vært utstiller to ganger på Grüne Woche.
Før jul, i år som i fjor, blir hun å treffe på kjøpesenteret i Brønnøysund.
– Jeg ser frem til førjulstiden og jeg er også booket inn på ei julemesse som heter Jul på Berget. Det er et todagers marked i Hemnesberget, sier hun.

Her overnatter turister på Handelsstedet Forvik. 

Handelsstedet Forvik har flere overnattingsenheter og en restaurant som er åpen i sommersesongen.
– Det har alltid vært vært vanskelig å skaffe arbeidskraft til Forvik. Det har aldri vært arbeidsledighet i den lille kommunen Vevelstad. Sesongen var veldig bra i fjor, men jeg sto da på kjøkkenet hele tiden. Jeg kjente på kroppen at det kan jeg ikke gjøre flere ganger. Jeg traff kokken Fleur Sprenk på en tur til Tallin for to år siden, og hun hadde veldig lyst til å komme hit. Vi prøvde å få det til i fjor, men da stoppet koronaen oss. Vi fikk det til i år, ved å gjøre prosessen riktig. Vi oppfylte kriteriene og vi fylte ut alle opplysninger som var etterspurt. At hun fikk komme hit, gjorde at jeg kunne fortsette å opprette tilbudet jeg har i dag: Mat, overnatting og opplevelse, sier hun.

Hanne Arntzen og Fleur Sprenk i kjapp prat om matlaging sommeren 2021.

Hanne Arntzen finner du i kaffebrenneriet, hovedsetet for bedriften. Den er åpen fem dager i uka, og hun leverer kaffe til små og store aktører i distriktet.
– Vi leverer til små og mellomstore bedrifter, vi har forhandlere fra Trøndelag i sør til Finnmark i nord. På privatmarkedet sender vi til hele landet, sågar til Tyskland, sier Arntzen som på helårsbasis har anledning til å ta i mot grupper.
Godord fra turister er det ikke vanskelig å finne på sosiale medier, og særlig det å få bo på et autentisk handelssted fra 1700-tallet er noe turistene synes er fascinerende og fint… og så er mange glad i kaffen og maten.

Det var ofte kø på Naustloftet i sommer.

Men tilbake til kokken fra Estland. Fleur Sprenk traff Arntzen på en kokkelaugstur og i sommer traff midtinorge.no den blide damen.
– Jeg vet hvor travelt det er når det er mye kunder, og jeg vet behovet for å få tak i ekstra hender for å hjelpe til. Jeg trives så godt her på Forvik, at jeg kommer tilbake neste sommer, sa den estlandske kokken.
Hun postet en hel rekke bilder fra området til sine følgere i sosiale medier, noe Hanne Arntzen syntes var artig å se.
– Sesongen ble ekstra hektisk i år på grunn av koronarestriksjoner. Vi måtte innføre bordreservasjoner, fordi etterspørselen var stor. All alkoholservering måtte skje på bord, dermed var jeg ekstra takknemlig for å få tak i en ekstra servitør, også hun fra Estland. Faktisk ei som hadde jobbet på restuaranten til Fleur.
Totalt hadde Hanne Arntzen ti ansatte i sommer, en fin gjeng som altså mange kunne treffe på i sommer.

Isa Johanne Arntzen Johansen har etter år med erfaring fra kaffebrenneriet dreis på alle glassene med varm drikke.

Arntzen merker seg at turistene er spesielt glade i lokale produkter.
– Blant annet mat og drikke fra Helgelandsbryggeriet i Sømna, Vega Delikatesser, Stavsmarken gård og Sandmo gård. Jeg vil gjerne trekke frem og rose de som står på hele sesongen for å møte turistene, sier hun.
Nå i høst ser hun tilbake på de travle dagene med smil.
– Jeg har vært med på to dokumentarer som omtaler Kystriksveien. Mange har sett disse og velger å ta turen hit for å besøke oss. Dermed varer sesongen ennå, særlig fra Tyskland har ferietid nå på høsten. De kjenner oss igjen fra dokumentaren, handler kaffe og gir hyggelige tilbakemeldinger, sier hun.

Paula Birgitte Arntzen Johansen pakker ned nok pakke kaffe med noko attåt. Den lille butikken på kaikanten på Forvik har alt fra egenprodusert kaffe til nytteutstyr på kjøkkenet.

Også andre tar turen til handelsstedet i høst.
–  Blant annet tar vi imot en klasse fra Brønnøysund videregående skole til lunsj og kursing innen kaffefaget.  Vi har også relansering av nettbutikken vår i løpet av høsten. Nye produkter kommer til og vi ser frem til å ha enklere løsning og mer aktivitet, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Handelsstedet Forvik hadde i sommer mange gjester, like etter at dette bildet ble tatt, kom en hurtigbåt, og plutselig var ingen bord ledige.