4 C
Brønnøysund
lørdag, oktober 16, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringslivFartsfylt binæring til havs

Fartsfylt binæring til havs

-

Ribbåten sakker pent farten og legges pent til Kongebrygga i Brønnøysund.
– De fleste oppdragene er her i Brønnøy ja, nå kommer vi fra sprek tur rundt Torghatten, sier Sivert Vevelstad i Sea Adventure Helgeland.

Glimt fra turer lånt fra FB-siden til Sea Adventure Helgeland.

Han har et enkeltpersonsforetak som hovedsakelig handler om Vevelstad gård, som han har tatt over etter foreldrene. Han jobber i tillegg i oppdrettsbransjen og har i tillegg fra i sommer en ekstrasyssel av den særdeles kjappe: Ribcruise og ribsafari.
– Jo, toppfarten er noen og femti knop og dette er en pent brukt rib, fra 2012. Motorene har bare gått i underkant av 100 timer, sier han om hestekreftene som driver den 34 fot store westcruiseren.

Mest å gjøre i Brønnøysund. – Men jeg kjører store deler av distriktet på forespørsel, forklarer han.

Båten ser ny ut og gjengen som klatrer opp på kaia erklærer høylydt at dette var en super tur.
– Var det humpete føre, spør en kar i en cabincruiser lagt til Kongekaia.
– Nei, det var fint, roper en av deltakerne, som snart vrenger av seg den påkrevde drakten og legger den i en sekk som tas tilbake til Vevelstad for vask.
– Ja, det hadde vært en drøm å ha et opplegg for å ordne draktene her i Brønnøysund, for det er mye arbeid med dette. Flesteparten av turene er som sagt her i Brønnøysund, for i hjemkommunen min har de aller fleste som vil ut på havet egen båt, sier han.

Inn fra tur. Snart er riben parkert ved Kongebrygga i Brønnøysund.

Bedriften hans jobber opp mot Vevelstad gjestegård, som har tilbudt rorbuer og båtskyss i flere år.
– Turer vi tar er til den som omtales som Norges reneste fjord; Vistenfjorden. Vi kjører til Skogsholmen med folk, vi tar turer til Vega. Jeg har hatt flere ribturer til verdensarven Vega og rundt Torghatten, sågar på samme dag. Det er de beste dagene for min del, for når riben først kjøres ut er det godt å få flere oppdrag. Det er noen kilometers kjøretur fra Vevelstad til Brønnøysund, og drivstoff går med, forklarer han til de som ikke kjenner til avstandene i dette distriktet.

Det er mye ekstraarbeid med slike turer, her fylles sekker med utstyr.

Hvorfor han har startet med dette tilbudet forklarer Sivert Vevelstad ved at han selv synes ribturer er spesielt artige.
– Det er fart og spenning og de som er med gir så tydelige tilbakemeldinger på at dette er en fin måte å oppleve severdigheter på. Samtidig er det mange som bor ved kysten som ikke har vært turist nær egen by eller eget bosted. De som velger å endelig se Torghatten fra havet har kommet med tilbakemelding om at dette var en god opplevelse!
Han bekrefter at været spiller en rolle i denne typen tilbud.
– Ja, i gråvær får man ikke sett så mye, men det finnes de som bestiller for å oppleve spenningen på havet når været er litt røffere, men jeg setter selvsagt begrensning på hvor tøft vær jeg skal ut i, sier Vevelstad, som også finnes på sosiale medier på side tiltenkt skyss; Vevelstad rib and boat taxi.

Allerede, etter noen uker med å vise turister og lokalbefolkning området vårt fra havet – gjerne fartsfylt, har Sivert Vevelstad noen fine minner.
– Jeg hadde med meg en gjeng til verdensarvsenteret på Vega. De var svært glade etterpå. Et par andre turer som har vært spesielt artige var utdrikningslag. Du kan trygt si at de var glade og hyggelige, og satte pris på å oppleve noe ekstra, sier han.

Båten fylles opp med to svære sekker med drakter. Han løsner ribbåten fra Kongebrygga og setter kursen mot Vevelstad.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

– Var det humpete, spør mann på båt ved kai. – Nei, kjempefin tur, roper ribfarere rundt Torghatten i Brønnøy.