13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Fersk fisk til Sandnessjøen – fiskekaker i retur

Odd Terje Dybos i Dybos Fisk AS i Brønnøysund lemper boksen med fiskekaker på disken og plukker ut de seks fiskekakene kunden vil ha.
– Jo, jeg drømmer ennå om at noen skal starte fiskebutikk her i byen, men enn så lenge er jeg glad for å kunne ha disse i butikken, sier han.

Vi er nesten under brønnøysundbrua, på Biskopholmen, der Dybos har lagt fiskebåten til kai og gått inn i produksjonslokalene og butikken gjennom snart fem år. Da fast tirsdag og torsdag kveld.
– Jo, her går det bra, men det er nok ikke dette som er hovedinntekten min; Det er vinteren på Røst. Dit drar jeg med tre båter – for det er det kvota krever. Så ellers i året, som nå på sommeren er det fiske i nærområdet her, forklarer han.

Fra Røst til et bord nær deg

Dybos gjør ferdig handelen med en herremann som kjøper tørrfisk, eller var det det Dybos kaller rekkling?
– Rekkling er fileter av fisk som tørkes. Det kan være tørket kveite og torsk – eller steinbit, som du finner her akkurat nå. Dette er noe jeg produserer på Røst om vinteren og det krever seks kilo fisk for å få en kilo ferdig produkt, men det er en stor fordel å lage det slik, for det er mye enklere » å banke» forklarer han om prosessen der fisken blir gjort spiseklar.
Men det kunden hadde kjøpt var ikke rekkning, men det som skulle bli en dugelig porsjon mat.
– Dette skal bli ei gryte boknafisk, sa han og tok med seg den tørka skreien ut dørene.

Rekkling er ikke helt som tørrfisk – bare bedre, påstår en kunde.

Har noe for grillen også

På disken ligger oversikten over hva som finnes i butikken, og Dybos er snar til å forklare at nå er det gått tomt for fersk torsk.
– Jeg har blant annet fileter av sei og lange, sier han og nikker når vi spør om det er han som har fisket det vi ser i fryseren. Her er det vakuumpakkede torsketunger, her ligger det skiver av kveite og uer – for å nevne noe.
– Ja, klippfisken er ferdig stelt og klar til å hive i gryta, og småkveita kan du hive rett på grillen, sier han og benekter at dette er oppdrettsfisk, som vi er vant til å finne på lokale butikker.
– Neida, småkveita du ser der er villfanga, sier yrkesfiskeren og bedriftseieren.

Fiskekaker fra Sandnessjøen – fisk fanget av Dybos, foredlet og returnert som spiseklar mat.

Sender – og tar i mot

Dybos sender fortsatt sine produkter til hele distriktet og har altså begynt å ta inn fiskekaker fra butikken i Sandnessjøen. Med alle tillatelser fra Norges Råfisklag og Mattilsynet kan han mer enn å fiske og foredle, han kan også bearbeide og ta imot fisk. Enn så lenge er det fiske og foredling han driver med.
– Jeg håper fortsatt på at det skal bli noen som satser på å lage egen fiskebutikk her, som kan ta imot og lage god fiskemat. Men enn så lenge er det bra å kunne kjøpe inn fra Sandnessjøen, for han som driver butikk der har godt rykte. Faktisk så godt at han sliter med å få ta i nok fisk til å lage sine produkter. Da jeg sist tok kontakt for å kjøpe fiskekaker, sa han at han måtte få leveranse fra meg først, så fikk jeg kjøpt med, sier Dybos med smil.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Odd Terje Dybos med noen av produktene han fisker, foredler og selger.

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste