En gang i året, på sommertid, blir Mosjøen by gjort om til et visuelt og musikalsk opplevelsesgalleri som fra i år går under navnet Festspillene Helgeland.
– Været har ikke vært med oss i år. Vi opplevde nysnø på fjellene, men alt i alt har besøket vært bra, sier kunstner og gallerieier Marit Skog.

Skog, som den niende i niende kan feire 20 år som profesjonell og allsidig kunstner, har akkurat sett to besøkende gå ut dørene til galleriet sitt midt i Sjøgata, og stadig kommer nye inn for å se fotokunst, malerier, glasskunst og noe helt nytt som henger på veggen.
– Disse her er av tre, (se hovedfoto over) men har vært gjennom, tja kanskje 12 – 15 prosesser: Lasering, sliping, maling, ja, det var omfattende, sier hun.

Marit Skog har skapt en samling veggkunst som er forsiktig i fargetonene, men som gir en titte- og tenkepause i et fargesterkt selskap.
– Min inspirasjon? Jeg var i Egypt i fjor høst og fikk se fortau der folk hadde tråkket før massen var stivnet. Det var fotspor og sykkelspor og det var fascinerende slitt, sier hun om inntrykk som praktisk talt har gitt uttrykk.

Nye besøkende kommer inn, og når de igjen går ut passerer de blomsterpyntede sykler både på bakke og vegg, med flagg som hyller dronning Sonjas åpning av Helgelandstrappen. En fjellinstallasjon i stein som ikke bare er et permanent visuelt skue, men også en opplevelse vi blir anbefalt å ta en dag det ikke passerer kongelige i sorte biler med politieskorte.

Folk vandrer forbi og inn på Galleri Stokland, som utenfor sine dører har en fiffig kledd kvinneskikkelse. Galleri SOS har som alltid breddfull butikk fylt av spennende kunst, ei dør i et rammeverksted er prydet med malerier og i Helgeland museums lokaler er det kunst i alle størrelser og uttrykk.
– Jeg lurer veldig på hvilket maleri av disse to jeg skal velge. Begge vil gjøre seg veldig godt på veggen i stua mi, sier Gørill Svedal, og studerer nøye maleriene til Tale Øksendal. Hvilket bilde hun velger får vi ikke vite, for hun trenger tenkepause i valgets lykkelige kvaler.

Utenfor ett av de mange pop up galleriene, i ei gul brygge som er del av den lange trehusrekka, står folk og prater om alle opplevelsene som har vært under festivalen, som tydeligvis omfatter alt fra en perpendikulørsk opplevelse i gamlelokalene til Øyen trevarefabrikk til forfatteropplesning, auksjoner, sjøgatevandring, filmfremvisning og en rekke aktiviteter for barn. De er ikke ferdige å prate før stemningsfull musikk skrus på nede ved bredden av Vefsna.

Folk følger lyden og får se en fembøring der dansere strekker armene ut i gevanter som flagrer. Der en av danserne etter sigende suste ned ziplinen om bord i færingen. En zipline som går fra andre siden av Vefsna, der hvor Øyfjellet troner.
– Jeg måtte ønske jeg kunne ha vært her under hele festivalen, og dette skal vel være ei blanding av norsk og samisk kultur? Jeg må lese mer på nett, sier ei som gjester byen og filmer båtferden.

Nettopp en kikk på nettet viser at Toppenkurset – årlig internasjonal musikkfestival, Galleria – kunstfestival og Byfestveko – som er levende musikk i byen, har gått sammen om Festspillene Helgeland for å arrangere fest og opplevelser fra i år 29. juni til 6. juli, og det er tydelig at næringslivet støtter opp som best de kan.

Bygater og vinduer er pyntet, ekstra gode tilbud lokker og mang en shopper kommer med bæreposer ut fra butikkene. En kikk inn på Barthbryggo viser at folk koser seg med mat og drikke.
– Snart stenger vi dørene for omrigging, så åpnes det for fest, sier Erika Bjørkås.
Ikke så langt fra den flotte brygga bærer en smilende kunstner to malerier ut til bilen sin.
– Om det har vært gode dager? Ja, definitivt, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre