De tar i mot ei eske med varer og klargjør enda litt mer for Hildur Urterariums sommerkafè i Brønnøy som åpnet i dag 20.juni.
– Vi gleder oss til å jobbe her hele sommeren, sier Ingrid Solli Oppeaard, Line Lilleås Vandalsvik og nyutdannet kokk Isabell L. Moe.

Et døgn tidligere traff vi driverne Aina og Ronny Solbakken. Først sistnevnte, praktisk talt på hodet i et enormt bed med rabarbra.
– Ja, nå lages det kaker og godsaker til kafeen som vi skal rigge om til i kveld, de må bare få lov til å bli ferdige først de der, smiler han og nikker mot en gruppe deltakere i konferanselokalene, som straks skal gjøres om til kafè for sommeren.

Inne i hovedhuset får Aina Solbakken besøk av en syklende turist. Har dere kaffe, spør han på engelsk, og får bekreftende svar.
– Hadde han syklet forbi her en dag senere, kunne han ha fått kjøpt seg et måltid i kafeen, eller som før om somrene fått kjøpt seg et måltid her i sagastua på bestilling, forklarer hun, og tenner lys på bord gjort klart for konferansedeltakerne. En liflig duft siver inn fra kjøkkenet, noe som ikke er så rart siden Ronny Solbakken og lærling Jay Jørgensen har båret inn en svær kasserolle med sydende suppe. Rolig og fagpratende kommer dagens gjester inn.

Så, et døgn senere tar midtinorge.no et lite matkjøp før sommerens mattest-tur til Hildurs. Her finner vi full aktivitet. Bord spyles og vannspruten står.
– Ja, her må vi gjøre alle slags oppgaver, sier Aina Solbakken, noe Isabel L. Moe, som vi finner innendørs like etterpå bekrefter, med positivt fortegn.
– Det er noe av det kjekkeste med å jobbe her. At vi kan få gjøre all slags mulige oppgaver. Var jeg kokk på et stort kjøkken kunne jeg bli satt bare i kaldmaten. Her får jeg også komme med innspill til meny og mat, det er kjempeinteressant, sier hun og nikker på spørsmål om noen kaker er klare.
– Vi har flere sorter, bare ta en kikk, sier hun.

Ronny Solbakken sier seg svært glad for at de har med seg lærlinger på kjøkkenet, og han var aldri i tvil om at Moe ville klare fagprøven sin.
– Vi setter lærlingene i skikkelig arbeid fra de kommer hit. De skal slippe å kun stå her og skrelle poteter i ukevis. Og de tar utfordringene og jobber selvstendig. Det blir det gode kokker av, mener han og bekrefter at de har ny meny i sommerkafeen.
– Vi har dagens suppe og smørbrød ved oppstart, og så utvider vi snart med tre sorter burgere, sier han.

Aina Solbakken ler når vi spør om det ble sent før de fargerike konferanselokalene er gjort om til en enda mer fargerik kafe med alt fra minibutikk til liten loppis.
– Sommerhjelperne, som vi er kjempeglade for å ha med oss, jobbet til klokka 23, men jeg rigget til klokka halv tre i natt. Det må til og kjekt var det at vi fikk rekordmange gjester på åpningsdagen, sier hun og forklarer at vanlig besøk på kafeens første sommerdager er 10 – 12 gjester.
– Jeg kan telle, la meg hente frem lappene her, hmm, så langt har 23 spist lunsj- og middagsretter her, og en hel flokk har vært innom for kaffe og kaker, eller bare kikk i hagen. Det er stas, sier Moe.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre