Flere kaster livlina

0
621
Opertiv leder i RS 144 Uni Helgeland, Glenn Hermstad er glad for at nye rekrutter snart er klar for innsats på redningsskøyta som har base ved Kongebrygga i Brønnøysund.

RS 144 Uni Helgeland suser raskere enn før ut fra havna i Brønnøysund.
– Vi skulle egentlig vise frem redningsskøyta og våre nye rekrutter lørdag formiddag, men så fikk vi oppdrag og måtte dra ut, sier leder Per Kåre Hatten.

Nye aspiranter lærer grepene. Mona Ebbesen kaster lina og får støtte fra operativ leder Glenn Hermstad.

Men igjen ved Kongebrygga i Brønnøysund var aspirantene til redningsskøyta i full gang med å lære de ferdighetene som må sitte i ryggmargen når oppdraget er skarpt og liv skal  berges.
– Jeg prøver. Dette er vanskelig, sier Mona Ebbesen, som prøver å kaste lina så langt at hun ville nå frem til personer i nød.
– Du får det til, prøv igjen, sier operativ leder Glenn Hermstad, som tålmodig forklarer rekruttene hvordan de skal knyte riktige knuter og håndtere redningsutstyr. Ebbesen kaster lina ut igjen med et svisj, og der sitter det. Den havner langt ute i vannet, tilstrekkelig langt til å nå en båt i nød.

Ny leder i redningskorpset i Brønnøysund fra februar 2018, Per Kåre Hatten, er ferdig med dagens redningsoppdrag.
– En båt lå på driv utenfor Tjøtta, og nærmet seg landkjenning. Det var godt vi er plassert i Brønnøysund, for skulle båt ha kommet helt fra Rørvik eller Træna, ville det ha tatt for lang tid, forklarer han.
For minuttene teller, om det er solgløtt på land, og tilsynelatende stille hav.
– Det var ganske så rufsete der ute, og det er dit vi skal. Etter omorganisering i Redningsselskapet og en lengre prosess er vi kommet ut styrket. Redningsselskapet hentet inn ekspertise fra Forsvaret for å lære oss å kjøre høyere hastigheter, blant annet på nattkjøring. Nesten samtlige av oss som er her har gjennomført det nye hurtignavigasjonskurset.  Vi har fått en del bedre teknisk utstyr og snakker samme språk på tvers av båter. Dette er viktig når vi skal handle raskt og redde liv, sier Hatten.

RS 144 Uni Helgeland har vært i operativ tjeneste fra 2009, og Hatten har vært med i tre år i en ulønnet jobb som krever både tøffhet og innsatsvilje fra de som deltar.
– Vi får dekket kursing, helsekurs, sertifikater og utstyr, så det er ikke sånn at vi har utgifter på å delta, men vi er med i dette fordi at vi ønsker å bidra når andre kommer opp i ugreie situasjoner til havs. Vi har ønske om å berge liv og berge verdier. Det er drivkraften, sier han, og legger til at han er imponert over arbeidsgiverne som heier på mannskapet i Uni Helgeland.
– Det er fantastiske arbeidsgivere her som sier, dra ut og hjelp folk, berg liv og kom vel tilbake. Det står respekt av sånn, sier han.

De er rundt 25 frivillige som deltar i arbeidet i Brønnøysund, og nå rekrutteres altså seks nye personer som blir del av operativt mannskap i redningsskøyta.
– De har vært skikkelig dyktige i dag. De har vært i vannet og blitt vant til overlevingsdraktene og bevege seg rundt. De har lært funksjon av og hvordan snu redningsflåte og de har fått innblikk i bruk av pyroteknisk utstyr, for å nevne noe, sier Hermstad.
– Dette er veldig interessant, og fra vi startet i januar har vi lært utrolig mye. Dette tror jeg blir en meningsfull syssel å ha i tillegg til vanlig jobb, sier Mona Ebbesen i det hun henger opp overlevingsdrakten til tørk.
– Og så er det artig!

Se RS 144 Uni Helgeland sin nettside hos Redningsselskapet

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Arne Øyvind Nilsen tar av seg overlevingsdrakten etter endt dyst. Sammen med Mona Ebbesen, Siv Mona Skauvik, Ole Oscar Arnøy og Anders Arnøy er han rekrutt ved redningsskøyta Uni Helgeland.