Vi er på Wærstad gartneri på Grøtheim i Sømna og en kar med en svær plante med gilde blomster viser oss vei inn. 
– Om jeg jobber her? Nei, handler. De ansatte finner du der borte, ved urtene, sier han. 

Turid Wærstad (t.v på foto) og Anne-Rita Melgård er i full sving i arbeidet, for her ekspederes kunder samtidig som grønne og fargerike blomster får stell.
– Vi har et godt utvalg i urter ja. Hva tenker du på, spør de to og ramser opp en hel rekke kjente og mindre kjente urter; estragon, persille, isop, sar og selleri.
– Du vil prøve isop og sar? Godt valg til bruk i kjøttsupper, sier Wærstad, som er søster til driveren av gartneriet.

Wærstad gartneri har holdt til i den naturskjønne jordbrukskommunen Sømna i mer enn 20 år, og hit kommer folk fra nær og fjern for å handle.
– Fra lokalkommunene, men også så langt fra som Finnmark, Grane, Mosjøen og Hattfjelldal. Sistnevnte besøkende leide seg en bil for å komme hit å handle. De vil gjerne ha blomster som tåler litt. Som tåler vårt klima, det vil si vær og vind. Men at de kjører helt hit er jo skikkelig stas, mener de to, og viser rundt i det innholdsrike gartneriet.

Årets mest populære planter er i følge Melgård surfina, spanske margeritter og geranium.
– Store georginer er alltid populære og selvsagt har folk handlet stemor og fioler. De er like populære hvert år, sier hun, og hjelper nye kunder som kommer til og leter etter noe fint å ha i hagen sin.


Mange vil pynte i hagen, mens andre er på jakt etter spiselige vekster å se vokse frem i løpet av sommeren.
– Mange handler tomat og agurk til å sette i drivhus. Vil har faktisk også squash til å plante ute, tilføyer Wærstad, som nettopp har vært innom det andre drivhuset der planter også stelles.
Vi passerer mange på tur ut. Gule, rosa, røde, oransje blomstrende gleder får straks nytt hjem.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre