For mange blir det ikke julestemning før de har vært innom Sørbyen Vels julemesse på Forsamlingslokalet i Brønnøysund; i år 30. november og 1. desember.
– Vi anbefaler også de som har barn å bli med på Brønnøy Husflidslags juleverksted lørdag, sier Linn Kamilla Drågen, Mikaela og Anne-Grethe Sandvik.

I årrekke har det vært julemesse på det mer enn 100 år gamle sosiale samlingsstedet, som i år vil samle 14 utstillere og ikke minst gi en utendørs opplevelse.
– Ved paviljongen skal Fjellsøya barnehage ha en liten stand med aktiviteter, blant annet har de med seg sau som de minste kan få hilse på, sier Drågen.

Utstillerne er håndverkere som har med seg alt fra økologisk syltetøy til smørkniver.
– Lappeteknikk, strikking, flatbrød og andre tradisjonsvarer vi gjerne ønsker oss til jul, sier Mikaela og Anne-Grethe Sandvik som forklarer at Sørbyen Vel kjører kafè med kaffe og kaker.
– Og så jobber vi ennå med å få med noen som kan selge julekaker. Det bruker å være populært, tilføyer Drågen.

Hun opplyser at dugnadsgjengen i Sørbyen Vel av flere årsaker måtte nedskalere sin førjulssamling i år.
– Vi har tidligere hatt tenning av gran, hest og slede samt pepperkakeby, men tiden strekker ikke til for alt, sier Drågen.
– Vi har åpen butikk og ser frem til fine førsjulsdager, sier Mikaela Sandvik i Elgrdesign som faktisk holder til midt mellom Tørrfiskbrygga og forsamlingslokalet.

Inne på Tørrfiskbrygga arrangerer Brønnøy Husflidlag tradisjonen tro julepyntlaging med toving, klipping, liming, spikking og småprat lørdag 30. november.
De anbefaler barna (og voksne?) å ta på nisselue og ta turen innom.
– Det er et fint årlig tiltak, mener Sørbyen Vel som også arrangerer juletrefest på forsamlingslokalet i romjula, den 30. desember.
– Da kommer nissen innom, det er helt sikkert. Dette er et gratis tilbud for alle; Vi tar med julekaker og har fin stund i lag, sier Drågen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Jul i Sørbyen arrangeres av Sørbyen Vel, og her er fra Linn Kamilla Drågen, Anne-Grethe og Mikaela Sandvik, som ser frem til mer førjulsstemning i Brønnøysund.