Da Arnfinn Torgnes (foto) ønsket velkommen til den 22. årlige samlingen på Toft, for første gang over tre dager, hadde allerede Smihåjen United vunnet fotballcupen, og kokk Jon Aga sto og forberedte knivskarp og ellevill kokkelering!

Folk kjøpte seg kaffe, småpratet, lyttet på musikk, så på kunst, deltok i konkurranser, testet godbiter og kikket på Norsk Havbrukssenter sitt oppdrettsanlegg på Toft i Brønnøy lørdag 13. juli.
– Vi anslår at det er rundt 1000 stykker som har tatt turen hit, sa Paul Birger Torgnes midt på dagen, og det var grunn til å si seg fornøyd med både besøk og interesse, for både små og store kikket på laks i merdene, på akvarium med ulike havarter og ikke minst var med på aktiviteter.
– Hva jeg ser på i båten her? En fisk i et kar. Vi kan gjette på hvor tung den er. Hm, den ser litt mindre ut enn den jeg fisket i går, sa en blid kar, og deltok i konkurransen i lag med mange  andre.

Det var på det travleste timelang kø for å oppleve Elias-båten, men det gjorde ikke så mye, for de små oppet i hoppeslott eller tok seg en rodeorunde på, ja, en laks!
– Dette var kjempegøy. Finnen på laksen var myk, så det var vanskelig å balansere opp og ned når tempoet gikk fortere, lo Marie Trælvik og Anja Martinsen.


Lille Hermod Meisfjord Fjellsøy prøvde også lakserodeo, men hadde ingen kommentar ut over et bredt smil, og vant sjarmetappen med et hodeplagg som passet godt i helgelandssommeren.
– Ja, spesielt varmt er det ikke ute, men så godt at vi kan kose oss her på et arrangement som er blitt så profesjonelt at det er en glede, sa en dame som husket tidlige år med kun fotball, som var gøy det også.

Kokken Janne Lise Åsvang var faktisk i sitt eget nabolag under Toftdagan, og tok på sparket en liten baccalaotest.
– Denne var akkurat passe salt og sterk, og biter litt slik en baccalao skal. Det er fin motstand i poteten, jeg liker den ikke kokt sund, og her er det store biter med fisk og riktig mengde olje, erklærte hun og nikket begeistret.
– Dette er god baccalao!

Like begeistret var en mann som hadde fått smaksprøve av kokk Jon Aga fra Vega Havhotell, som serverte små munnfuller av laksetartar med trøffelvinaigrette, vårløk, salt og pepper.
– Himmelsk smak,  sa mannen og gikk rett bort til teltet for å vente på kokkeshowet der Aga laget laksemiddag.

Han sørget for å få klar en hel middag med laks, saus og andre godsaker på 15 minutter, underholdt med små historier som høstet latter og serverte alle i teltet en liten smak.
– Skal det være, spurte Anna Aga, og blant andre Paul Birger Torgnes takket ja.

Speidergruppa De makalause underholdt til stor applaus og en som fikk mye oppmerksomhet utenfor teltet var Mikkel Frøshaug, som for anledningen var utkledd som en laks.
– En glad laks får nok være kallenavnet mitt, jeg heter Salmo Salar, lo han og smilte bredt på nok et bilde som ble tatt.
– Nei, jeg har ikke sommerjobb her, jeg er bare leid inn for dagen, gliste han og stilte opp da Marie Trælvik ville ha et minne fra dagen.

Dette var bare en smakebit på alle aktivitetene lørdag, og også søndag var det en hel masse å oppleve på Toft. Som rebusløp og krabbefiskekonkurranse, introduksjonskurs i havkajakk, matkurs for barn og nye konkurranser. Samt mulighet til å få se havbrukssenteret, utstilling om havbruk samt fersk- og saltvannsakvarier.
– Det er utrolig stas med åpen dag her. All heder til teamet bak, sa en turist som hadde funnet veien til Toft.
Sak om Toftdagan fra 12. juli

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre