Freske stoffer for kjoler og bøttehatter

0
225

Sommerhobbyene midt i Norge har i stor grad blitt utført innendørs takket være regn og gufs.
– I år har folk sydd og drevet med håndarbeid og vi har merket stor interesse for å lære, sier Sonja Folgerø i Perleporten i Sandnessjøen.

Syltetøyglass, kaffe, bunadspynt og bilder er å finne blant bøttehatter og kjoler til både store og små.

Jerseystoff og stoff i bomull er å finne midt blant såpass mange gaveartikler og lokalmatprodukter, at vi mister håndarbeidsartiklene av syne et øyeblikk.
– Jo, dette er som en landhandel, her er det mye forskjellig å finne, sier driveren Sonja Folgerø.

Et glimt inn i Perleporten fra gata tar vi sammen med utenlandske turister.

Hun har siden 2016 hatt butikk midt i hovedgata i kystbyen, og tar sammen med sine medarbeidere akkurat denne dagen imot noen som trenger en gave, noen på jakt etter strikkemønster og noen på jakt etter stoff som kan passe til en kjole.
– Nettopp kjolesying har vært en av sommerens mest populære ting å holde på med, sier hun og viser frem en fin ferdig variant i sommerlig stil.

En plakat i butikken viser at det nylig har vært kurs i bøttehattsying, og stadig er det strikkekvelder og andre kursaktiviteter.
– Folk er ivrige på å lære selv. Vi har blant annet hatt kurs i det å sy vesker, og stadig har vi strikkekvelder der mange møtes, sier hun og viser en del av butikken som er fylt med garn,
Da er vi over på noe annet sett på festivaler i hele landet i sommer: for mange strikker og hekler selv topper i sterke farger. Noen minimale, andre mer tilpasset sågar nordnorsk sommer
– Retrostoffer og retromønster er in i år, og det å sy og skape selv ser ut til å fortsette ut over høsten også, sier Folgerø.

Retrostoffer skal være populære i år, men også nyskapende er å finne.

Og som vi ser på en plakat på tur ut: «Det er meldt regn, så det er perfekt syvær»

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534 

Sonja Folgerø driver Perleporten i Sandnessjøen og hit kommer mange fra distriktet for å finne det de trenger for å sy og skape selv.