25 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 28, 2022
spot_img
HjemNæringslivFrisbeegolf, danseklubb, frivillighetsmesse og en finfin sykkeltur

Frisbeegolf, danseklubb, frivillighetsmesse og en finfin sykkeltur

-

Det er bare litt av det som opptar Sømna Frivilligsentral om dagen.
– Det skjer mye nytt her! Det er kjempespennende og her stortrives vi med å bidra til at nye frivillige aktiviteter kommer på plass, sier leder Wenche Fjerdingøy

Et levende lys tar imot besøkende i den gamle doktorgården på Vik. Fremme på disken står kaffen klar for de som måtte få lyst til å ta turen innom åpne rom og stuer. I en kosekrok er myke stoler og bøker som gis bort. Et stilig antrekk viser vei inn til en liten brukthandel, der klær og litt stæsj kan bli ditt for ti kroner stykket. Rommet innenfor er lager for utlån til de som trenger et par ski, fotballsko, håndballutstyr, ja det som en kunne trenge for å være aktiv.
– Ja, det handler om det. Vi ønsker at folk skal være i lag, gjøre noe sammen, bidra der de kan, dele en opplevelse. Det er derfor vi er så glade for at vi har fått støtte til å lage noe mange ønsker seg her; en frisbeegolfbane, det er en utrolig artig aktivitet for hele familien, å lage banen skal vi skal vi i gang med så snart planleggingen er ferdig, sier hun, og går bak disken for å hente kaffe.
– Kopp eller krus?

Her ønskes mange velkommen.

Siden Sømna Frivilligsentral flyttet til doktorgården i 2017 har Wenche Fjerdingøy vært leder i samvirkeforetaket som er eid av 33 aktører i Sømna, med kommunen og dens politikere i spiss. Og med 50 ulike frivillige lag og foreninger i kommunen er det ikke rart at Frivillighetens år 2022 skal markeres, både på sykkel og med messe.
– Lørdag 4. juni var det vår tur å ta del i sykkelturen som startet 21. mai og går fra Nordkapp til Arendal. Jeg var med da turen startet og gledet meg lenge til lørdagens lokale ritt, selv om det var meldt drittvær. Vi valgte å forkorte løpet sånn at alle skulle orke å fullføre når regnet pøser ned, men uansett blir det gratis lapskaus til de som bidrar. I allbrukshuset på Berg var det sykkelutstilling med Torghatten-sykler laget her, sier hun.

En liten bruktbutikk

Så hvorfor er det sykkeltur der lokale politikere, flyktninger, ungdom, pensjonister og funksjonshemmede har sagt ja til å delta?  Jo, i Frivillighetens år oppfordres alle lag og foreninger til å legge inn sin markering av året og Norges frivilligsentraler valgte å kjøre en landsdekkende aktivitet. Men så svært trenger det ikke å være.  I en kalender med åpne og gratis aktiviteter for alle, finner du alt fra hagefester, gatekunstfestivaler, slåttedag, dager for seilere, høreselshemmede, golfere og bilsportentusiaster. I hele landet feires det som får Norge til å gå rundt: Det sosiale livet. For hva var vel Norge uten korpset på 17. mai, uten spennende lokalidrett å se på, uten fellesskap når livet har blitt tøft på ulike måter, og uten de mange fine timene med en hobby innen alt fra bridge til båtliv.
– Årsaken til at det fine, gamle bordet som står her i lokalene er flyttet ut, er at vi måtte ha mer plass. I går ble et nytt lag stiftet her i Sømna. 20 stykker deltok og fikk startet et hagelag. Det er stas, for mange har tydeligvis ønsket seg en slik forening, og da er det fint å kunne låne dem gratis lokaler for å møtes, sier Fjerdingøy og reiser seg opp fra stolen.
– Å nei, wienerbrødene! Jeg glemte dem i ovnen!

Det er mye forskjellig å gjøre i løpet av en dag

Hun berger noen bakverk fra varmen og setter dem på disken.
– Dette er for de som kommer innom. Det hele er basert på tillit, men den lille bruktbutikken er ikke åpen hvis ikke jeg er her, forklarer hun.
For stadig er Fjerdingøy og hjelper til; om det er utkjøring av mat, holde kurs på pensjonistskolen eller om det er å hjelpe idrettslag med å ha arrangementer. Hun får en telefon som viser at hun ikke er helt alene. En hjelper lurer på om det er noe mat han skal hente fra butikker og kjøre ut til eldre.
– Ikke akkurat nå, men tusen, takk for at du spør, sier Fjerdingøy.

Det er flotte omgivelser og uteområde tilgjengelig

Hun viser oss mer av det flotte frivilligsentralen har til rådighet. En fin gapahuk er donert av fylkeskommunen og på en trivelig veranda legges fargerike duker på rause bord i finværet.
– Her blir det nok en del som koser seg med en kopp kaffe når vi skal ha bagasjeromssalg, lørdag 11. juni. Vi har allerede ti påmeldte og mange har lurt på om de kan stå her gratis og selge brukte ting. Klart de kan! Vi ønsker jo så mye positiv aktivitet rundt her som mulig, sier damen, som får ros av lokalpolitikere, som er en av de som tar initiativ til at noe skal skje, selv på ei lokal turhytte møtte vi henne i ferd med å pynte og rydde.
– Jeg synes jeg har en fantastisk fin jobb – og styret jeg jobber for er helt utrolig! Og det beste er at folk er så flinke til å komme og spørre om vi kan lage eller bidra til arrangementer. Nylig ble Sømna danseklubb startet etter at vi fikk samlet interesserte. Til høsten skal de samles til dans hver 14 dag og ta i bruk alle de flotte ungdomshusene du finner i området; På Sør-Kvaløy, Hombornes, Berg, Vik, Dalbotn, Bakketun, det er så mange hus som har godt av å bli brukt til noe kjekt!

Inne på frivilligsentralen på Vik i Sømna er det god plass og hyggelige lokaler.

Så da er Sømna danseklubb blitt del av et større fellesskap, se gjerne hvilke lag og foreninger som finnes i din kommune i Brønnøysundregistrenes Frivillighetsregister. I Frivillighet Norge er det mer enn 350 medlemsorganisasjoner og de representerer mer enn 50 000 lag og foreninger over hele landet, der summen er mangfold og merverdi for samfunnet.
– Vi bidrar der vi kan. Vi har åpent daglig, sent på tirsdager og vi har middagssalg en gang i måneden, for de som ønsker å treffe andre til et måltid. På torsdager får vi ut varer til hjemmeboende. Lokalbutikken pakker i poser, vi kjører, sier hun.

I ei lun stue kan du sette deg og lese… og få bøker

Den 3. september skal Sømna Frivilligsentral ha sin markering av året som er viet aktiviteter svært mange av oss deltar på. Faktisk viser tall fra Statistisk sentralbyrå at rundt 80 prosent av oss nordmenn er med i en eller flere foreninger. Det frivillige arbeidet vi utfører utgjør 142 000 årsverk.
– Vi kommer til å arrangere en frivillighetsmesse i Sømnahallen der alle lokale lag og foreninger kan få vise seg frem. Vi jobber enda med å få en flott dag og ser frem til at så mange som mulig tar turen innom!

Paletten står for maleriene på veggene. – Utrolig flott kunst, er omkvedet.

Vi går ut av det hyggelige huset og diskuterer bildene foreningen Paletten har på veggene; malerier som er skapt på stedet.
– Stadig er det en eller annen som ber om å få kjøpe bildene. Sist var det ei dame som falt for et med fugler og en gjenbrukt vundusramme med sprosser på. Hun mente det ville passe perfekt til huset hun bor i havkanten, og i dag solgte vi enda et maleri. Det er stas, sier Wenche Fjerdingøy.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – midtinorge.no – 958 07 534 

Sømna Frivilligsentral ved Wenche Fjerdingøy deltar i den store Sykkelturen 2022. – De frivillige skal hedres i Frivillighetens år, sier hun.