Det er faktisk mulig å få kjøpt reker ved kaia i Brønnøysund flere dager enn fredag, men på slutten av uka finnes mange som får det ekstra travelt med å bli ferdige med et jobbemøte, for å rekke noe spesielt viktig. 
– Er han John Ronny Andersen ved kai ennå? Tror du det er reker igjen?

Mange står i kø denne fredagsformiddagen, for her skal det handles reker til helga.
– En liter er i overkant et kilo, svarer Andersen, sikkert for tolvte gang denne augustdagen med skiftende vær, men ikke skiftende smak, for her møtes mange kjentfolk over ripa.
– Å, ja. Du skal sikre deg noe godmat til kvelds du også, høres det, reker øses opp, poser fylles, kort dras og fornøyde smil er å se på tur opp landgangen fra flytebrygga midt i sentrum av byen.

Reketråleren Eline er på 40 fot og er ute på oppdrag hele året.
– Så lenge været holder, og det er reker i fjorden drar jeg ut, sier Andersen som kjøpte sin første reketråler i 2005 og som kan bekrefte at svært mange er glad i de små skalldyrene av arten tifotkreps.
– Jeg er her ved brygga hver fredag og står her så lenge det er reker igjen. Enkelte ganger går det fort unna, sier han, og hjelper nok en kunde som forlater med bredt smil.

Andersen, som kommer fra Brønnøysund, forklarer at det ikke bare er fastboende som kommer innom brygga og handler.
– Tilreisende er også flinke til å komme og handle og alle er velkomne, sier han og smiler når vi spør om båten er oppkalt etter kjentfolk.
– Båten het Eline da jeg kjøpte den. Men det rare er; min bestemor, som jeg aldri fikk møte het Eline. Så da beholdt jeg navnet…

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Dette er et kjent og kjært syn for folk som bor i og besøker Brønnøysund. Reketråleren til John Ronny Andersen finner du ved Kongebrygga fredager.