Helgeland Historielag runder 50 år, og markerer jubileet med å gi ut ei fyldig årbok.
Lagets egen spennende historie er rimeligvis viet plass, blant annet med en fyldig artikkel om laget og ikke minst om initiativtakeren, Arnt O. Aasvang fra Vevelstad.

Mest underholdende og unik i årets årbok er historia om ei temmelig sprø skattejakt som en gjeng leirfjordinger satte i verk på Sømnes på 1880-tallet. Resultatløst. Den påfølgende avispolemikken vitner om at saklighetsnivået i debatter ikke har blitt nevneverdig bedre enn for 140 år siden, sammenliknet med våre dagers kommentarfelt.

Artiklene i boka favner over et bredt spektrum, fra skjellsanking til skogrøkt, bureising, sommerfjøsdrift, nynorsk i helgelandsskolene og samiske tegninger fra Vefsn. En spennende artikkel forteller sandnessjømannen Torvald Kibsgaards dramatiske historie fra japansk krigsfangenskap under 2. verdenskrig. Vi finner også et minneord over Vefsns framtredende lokalhistoriker Kjell Jacobsen.

Alt i alt et rikholdig utvalg emner. Det ville imidlertid ha gjort seg om jubileumsboka hadde kostet på seg reprise på en artikkel eller to fra de aller første utgivelsene.

Det ville også vært fint med litt bedre geografisk spredning, siden boka nesten bare har stoff fra området sør for Korgfjellet.

Torstein Finnbakk

Helgeland Historielag
Årbok for Helgeland 2020
Innb. 232 s.
Pris 380 kr