Stilig kledte både menn og kvinner setter seg på sine motorsykler den siste søndagen i september for å gjøre oss alle bevisste på noe svært viktig:
– Vi deltar i The Distinguished Gentleman’s Ride for å samle inn penger til forskning på prostatakreft og menns psykiske helse!

Det sier Dirk Lammering, (på foto sammen med Cecilie Fjellsøy fra Brønnøy) som til daglig jobber i Brønnøysundregistrene, og som i fritiden blant annet tar seg tid til å være med på å arrangere et løp du også kan være med på neste år.
Forutsatt at du har en klassisk motorstykkel kalt kafèracer, et stilfullt antrekk og lyst til å bidra i en viktig sak – Verden rundt ble rundt 130 000 med i år
– Vi nådde rekord på mange områder i år. VI klarte å samle inn over 100 000 kroner til saken i Oslo alene. Og oppmøtet var imponerende. Nær 90 stykker deltok i fjor. I år var det 200 kjørende sykler, sier en svært fornøyd medarrangør.

I 2012 fant en australsk fyr som heter Mark Hawwa ut at det var på tide å sette lyskasterne på menns helse, så han forente det stilfulle med det veldedige og startet løpet. Allerede året etter var første løp i Norge, selv om det skulle ta noen år før de oppnådde mediedekning.
– Det var gøy at TV2 Nyhetene og fagblad for motorsyklister fattet interesse i år. Vi håper selvsagt at mediedekningen skal gi deltakere i enda flere byer i Norge i fremtiden, selv om slutten av september kan bli noe sent for de nordligste fylkene, sier Lammering.

En av deltakerne på arrangementet beskriver at det er lett og riktig å la seg inspirere at et slikt arrangement, for her rives tabuer ned og her blir karer som ikke har klart å prate om alvorlige sykdommer tøffere og våger.
– Hvert år dør over 90 000 menn i verden av prostatakreft og mer enn en halv million menn tar sitt eget liv, noe som gjør at de fleste kan bli berørt, som far, bror, bestefar eller venn. Personlig er jeg engasjert og personlig preget siden at jeg mistet min far til kreft. Og jeg har mistet to kolleger til selvmord i løpet av sommeren.  Selv uten min personlige historie synes jeg det er viktig å gi min støtte, sier han.

Dirk Lammering har ikke tenkt å gi seg som medarrangør, selv om det er mye arbeid med veldedighetsarrangementer, for det er mye som må skaffes og koordineres for en treff av denne størrelsen og typen.
– Det er en del arbeid å arrangere den norske utgaven av The Distinguished Gentleman’s ride, men det er så utrolig verdt det. Vi gjør det vi elsker – kjører motorsykkel, samtidig som vi får promotert en viktig sak og samlet inn penger til forskning som kan hjelpe mange. Jeg vil ikke slutte med å bidra i årene fremover, sier han.

Lammering (foto over og taler under) deler  på oppfordring en selvopplevd historie i forbindelse med arrangementet:
– En av deltakerne kom bort til meg etter løpet og fortalte at han fikk diagnosen prostatakreft for noen år siden. «Jeg ble erklært frisk fra kreften i sommer og jeg setter så stor pris på at dere setter fokus på denne viktige saken! Dere er livreddere», sa mannen til meg! En slik tilbakemelding gjør noe med motivasjonen. Jeg føler meg ydmyk i forhold til arbeidet andre og vi legger ned for å få dette til!

I følge de amerikanske nettsidene for arrangementet er det nå samlet inn 54 millioner kroner til formålet, og det er ivrige sponsorer og bidragsytere som står på.
– Vi er alt i gang med forberedelsene til neste år, og skulle du ha en fin, klassisk sykkel stående, kan du gjerne sette av siste søndag i september 2020, sier Lammering.

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Raymond A. Hagen