I sommer åpnet Gjerts Gourmet eget butikklokale på Rørvik, og viderefører en over hundre år gammel tradisjon med røyking av laks.

Det var Gjerts oldefar Marselius som rundt 1916 hadde smakt seg fram til ei spesiell oppskrift med bruk av einer fra Ytter-Vikna i røykeprosessen. Bestefar Arvid Emilsen fulgte opp håndverket, familiebedriften og kundekretsen ble utvida, og Gjerts far Jan Tore tok lakseforedlinga enda et skritt videre, som en av pionerene i norsk havbruksnæring.

I 1996 fant den da 22 år gamle Gjert oppskriftsboka etter oldefar på loftet heime på Lauvøya, og dermed ble eventyret videreført, med å lage seilaks, varmrøkt krydderlaks og flere lekkerbiskener etter de gamle oppskriftene fra Marselius si tid.

Men så tilbake til nåtida: Helt fram til dette året har Gjert Emilsen drevet både produksjon og utsalg fra lokalene sine på Lauvøya, åtte kilometer utafor Rørvik, etter hvert kjent som Gjerts Gourmet, et firma han eier sammen med kona Anne Gjermstad. Nettbutikk har de drevet siden 2015, og de leverer stadig produkter til ulike butikker og landhandlere både i Trøndelag og på Helgeland.

Butikken ligger sentralt til i sentrum av Rørvik.

Og nå har de butikken sin midt i Rørvik sentrum, like bak Amfi.
– Det er mye mer fortjeneste på direktesalg. Det er et jevnt sig av kunder, så åpninga av denne butikken har betydd et oppsving for oss, sier Gjert Emilsen, som akkurat i dag er alene bak disken.
Ellers er det kona Anne som er her sammen med ham, og mot jul leier de inn ekstrahjelp.

Gjert produserer i dag et stort knippe produkter, som den prisbelønte einerøkte laksen, og dessuten varmrøkt laks, konjakkgravet laks, røkt festlaks, skjærgårdslaks, for å nevne noe. Og vi skal ikke glemme den godt tørka og salta jegerlaksen, laget etter et ønske fra en kjent elgjeger i Vikna.
– Ja, og så lager vi den spesielle Helveteslaksen, som leveres spesielt til Sømna!

Så vi kan trygt si at Marselius sine oppskrifter har ynglet som følge av sønnesønnsønnens kreativitet og tiltakslyst. Gjert produserer forresten også sin egen klippfisk. Det hadde vi nesten glemt. Og dessuten de tørka og røkte fenalårene som han produserer sjøl.  Og frysevarene: Både bakalao og logn.
– Dette er meget bra varer, forsikrer Ivar Iversen, som er litt av en stamkunde hos Gjert.

I tillegg til egenproduserte varer tar Gjerts Gourmet inn kortreiste produkter fra andre produsenter. I butikken finner vi blant annet lokalproduserte oster, røkt og speket kvalkjøtt, ulike typer geleer og «Villmarksdrikk». Flatbrød fra Verdal og egg fra Ytter-Vikna.
– Brønnøyværingen Ivar Laukholm produserer seks sorter krydder spesielt for oss, forteller Gjert.
Diplomene på veggen i butikken vitner om at Gjerts Gourmet også har blitt beæret med priser: Årets Sjømatprodukt på Trøndersk Matfestival i 2016 og Årets Nykommer for røykelakskrem på den samme festivalen i 2019.

Tekst og foto: Torstein Finnbakk

Gjert Emilsen har utvikla et bredt spekter med røykalaks-produkter. Alle foto: Torstein Finnbakk