4 C
Brønnøysund
lørdag, oktober 16, 2021
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
Helgelandsguiden
HjemNæringslivGjør klar for et adrenalinkick!

Gjør klar for et adrenalinkick!

-

Adrian Birkeland i Naturlige Helgeland forbereder en snart-svever over Vefsna på turen; og rundt 180 andre tok Mosjøen Zipline denne dagen i juli.
– Du må gå opp til ziplinen, det tar noen minutter, så du må ikke ha selen for stramt, sier han, og sender med hjelm og annet utstyr opp trappene.

Vakre Vefsna og Mosjøen. De små prikkene i lufta over elva er ziplinefarere!

Noen minutter før solgte Nora Thrana-Isaksen billetten til ferden mange tar om dagen. En ferd som starter et lite stykke oppe i Helgelandstrappa.
– Vi har hatt pluss 150 stykker her daglig, og ser at vi nå daglig er oppe i 170 stykker pluss. Her selger vi blant annet billetter, t-skjorter og drikke og dette er en super sommerjobb for oss under 18! Vi ser mestringsfølelse, vi ser glade folk, og så ser vi frem til å bli over 18 og få bli med opp og hjelpe de som skal suse av gårde, sier hun.

Nora Thrana-Isaksen er en av de som tar i mot blant annet ziplinefarere i sommer. – Dette er en skikkelig artig sommerjobb, og snart er kanskje jeg en av de som hjelper folk oppe ved ziplinen, sier hun.

Og suse skal de, hele 700 meter fra Storfjellet i Mosjøen – over elva Vefsna – så rakt ned på elvebredden, ved Fru Haugans Hotel.
– Om noen feiger ut? Jo, vi har hatt et par sågar i dag, men de fleste som blir med opp tar turen, sier Adrian Birkeland med smil. Han og Nora Thrana-Isaksen er to av 32 som jobber i Naturlige Helgeland. At det er såpass mange er ikke rart med alle aktivitetene i deres regi både vinter og sommer; for tiden blant annet tur inn i Øyfjellgrotta i Mosjøen, klatring opp Rødøyløva, kajakktur til Svartisen, rafting i Grane og ikke minst Via ferrata og nevnte zipline.

Sjekker og strammer og ser at alt er vel.

Men tilbake til de som skal henge to og to, susende ned ziplinen. De som etter Birkelands kyndige hjelp går veien opp trapper og står spent i kø. Ved ziplinens start, et lite stykke oppe i fjellet, gir en ansatt siste instruksjoner til en fyr.
– Prøv å heng litt etter armene, kjennes det greit ut, spør den ansatte til fyren som får det travelt med å justere på seletøyet.
– Det var bedre, sier han og får beskjed om å slippe seg nedover wiren og forsvinner med et svosj.

Populær sommersyssel i Mosjøen; Zipline ned fra fjellsiden.

Ferske og erfarne zipline-farere får hjelp til å justere selene av nok en vant medarbeider. Vi hilser på en blidspent dame som presenterer seg til den uerfarne turfareren ved siden av seg og lover en spennende tur. Den blidspente erklærer at hun har tenkt å ta skikkelig fart og oppleve bånn gass. De slipper begge fotfestet og er snart på tur i fin fart, over, over, over Vefsna, så trygt i land på andre siden.

Høyt oppe svever de.

Flere er på tur opp Helgelandstrappa for å finne «rampen» til ziplinen.
– Åååå vi gleder oss sånn, sier to besøkende i Mosjøen, som tydeligvis også er førstegangsfarere i trappa.
– For noen enorme steintrinn, hehe, det er bare å løfte føttene og komme seg opp, og dette skal bli en tur vi skal huske, sier de og skynder seg videre.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Adrian Birkeland i Naturlige Helgeland forklarer at selene ikke må strammes for mye, for det er en liten gåtur opp til der ziplinen starter.